Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Øresund fredes for råstofindvinding(Foto:Dansk Byggeri)

Øresund fredes for råstofindvinding

Det skal være helt slut med at grave sand og grus i det nordlige Øresund. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen lukker nu for nye indvindingstilladelser

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der her indtil nu årligt været hentet cirka 50.000 kubikmeter sand og grus op fra den nordlige del af Øresund. Det er materialer som primært bliver brugt til byggeri i hovedstadsområdet.
Men den nordlige del af Øresund rummer sårbar natur og er et vigtigt kommercielt gydeområde for en række fiskearter. Derfor lukkes råstofindvindingen nu.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen påpeger, at man ofte i forbindelse med naturbeskyttelse glemmer, at havbunden er en væsentlig del af økosystemet, og at Øresund rummer et stort antal naturtyper, der overgår det langt større Kattegat.

Erhvervslivet kan tilpasse sig
- Vi har haft et trawlforbud i området siden 1932, og nu stopper vi med at grave sand og grus, så området bliver ét stort, samlet beskyttet naturområde. I Danmark hentes årligt 35 millioner kubikmeter sand og grus, og det er forventningen, at de øvrige indvindingsområder til lands og til havs kan dække behovet som opstår ved lukning af nordlige Øresund, siger ministeren blandt andet.

Der lukkes for nye tilladelser til indvinding af råstoffer ved årsskiftet 2019, men de eksisterende tilladelser løber først ud i løbet af et par år. Det giver ifølge ministeren erhvervslivet mulighed for at tilpasse sig.

Dansk Byggeri protesterer
I Dansk Byggeri er der imidlertid stærk utilfredshed med standsningen af nye udvindingstilladelser.

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius kalder det over for TV2 ’miljøpopulisme’ og en ’uheldig og kortsigtet beslutning’.

Han mener, at beslutningen blot flytter miljøpåvirkningerne et andet sted hen og peger på, at
miljøpåvirkningen derved bliver meget større, når råstofferne skal transporteres over større afstande.

Det nordlige Øresund bliver nu udpeget som beskyttet havområde under EU's havstrategidirektiv. I området finder man blandt andet mange forskellige naturtyper og levesteder for en række vigtige fiskearter.


Læs mere om Byggeri

15/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder