Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Sort arbejde er steget 30 procent i forhold til BNP

Sort arbejde er steget 30 procent i forhold til BNP

Det sorte arbejde er steget med 0,5 procentpoint fra 1,7 procentpoint til 2,2 procentpoint i forhold til BNP

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

En analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at det sorte arbejde er begyndt at stige igen, og i Danske Malermestre er direktør Ole Draborg ikke i tvivl om, at stigningen i sort arbejde fra 2016 til 2017 hænger nøje sammen med den begrænsning af boligjobordningen, der skete i 2016.

Dengang gik håndværkerfradraget fra at være en generel ordning til udelukkende at være målrettet grønne og energibesparende foranstaltninger, og det gav ikke meget arbejde til malerne.

Han henviser til, at Danske Malermestres var vi de første til at advare mod ændringen af ordningen, fordi den hidtidige ordning klart havde en begrænsende effekt på sort arbejde.

Stigning på 30 procent
Ifølge Ole Draborg betød håndværkerfradraget, at kundernes ønsker om sort arbejde ’på det nærmeste forstummede’.

Det skal dog understreges, at der ifølge Rockwoolfonden ikke er en stigning i antallet af personer, som arbejder sort. Til gengæld udfører de personer, der allerede arbejder ’sort’, det i flere timer end tidligere. Det har fået det sorte arbejde til at stige med 0,5 procentpoint fra 1,7 procentpoint til 2,2 procentpoint i forhold til BNP. Det svarer reelt til en stigning på næsten 30 procent.

Især unge arbejder sort
Rockwool Fondens undersøgelse viser også, at det sorte arbejde især udføres af de unge – og at arbejdet uden moms og regning især florerer i bygge- og anlægsbranchen.

Ole Draborg opfordrer til, at boligjobordningen igen kommer til at omfatte indvendigt malerarbejde og andre, almindeligt forekommende opgaver i boligen:

- Det er nemlig især i forhold til mindre, arbejdskrafttunge opgaver, at ordningen for alvor kan gøre en forskel, siger han.

Boligjobordning bør udvides
Formanden for SMVdanmark, Niels Techen, siger til BygTek, at han på det seneste møde i Det Økonomiske Råd, også kaldet ’Vismændene’, forklarede, at Boligjobordningen ikke bare bør gøres permanent, den bør også forbedres:

- Boligjobordningen skal ikke ses som en stop-and-go ordning, men som et vedvarende initiativ skabt til at bekæmpe sort arbejde. Der laves sort arbejde i størrelsesordenen 34 milliarder kroner, og selv om tallet måske ikke er så stort i forhold til det, vi hører om blandt andet Danske Bank, er det trods alt penge, der kunne være brugt til andre gøremål i samfundet. Boligjobordningen holder også nogle i beskæftigelse i de yderområder, hvor der måske stadig kan være lidt problemer med aktivitetsniveauet. Boligjobordningen har en samfundsmæssig værdi, og i SMVdanmark så vi gerne, at man kigger mod Sverige og udvider fradraget. Det vil give endnu større effekt på, at ikke bestiller sort arbejde, siger Niels Techen til BygTek.

Læs mere om Byggeri

6/12 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder