Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Udenlandsk vækst i dansk asfaltfirmaFoto: PR.

Udenlandsk vækst i dansk asfaltfirma

Efter ekspansion i Tyskland og Østeuropa og høj omsætning det seneste år er Pankas godt på vej mod langsigtede vækstmål

Del artiklen på

Stoffet bitumen er den klæbende masse, der binder stenmaterialer sammen, så det bliver til asfalt. Det er samtidig hjørnestenen i den danske vej- og asfaltkoncern Pankas, og det har det været siden 1939, hvor ingeniørerne Pedersen og Spangenberg fandt på at imprægnere datidens vejbelægning - de såkaldte Anka-sten - med bitumen. Forbogstaverne fra hver opfinder blev sat i enderne af 'Anka', og den nye virksomhed Pankas var stiftet.

I dag er koncernen aktiv i otte lande og består af 22 virksomheder. Pankas har netop offentliggjort årsregnskab for 2017 med en omsætning på over en milliard kroner, hvilket er 7,9 % højere end i 2016. Pankas' forretning hviler på tre ben, hvor halvdelen af omsætningen bliver skabt i Tyskland, Danmark udgør 30 %, mens de sidste 20 procent af omsætningen hentes i Østeuropa (Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Ungarn og Ukraine).

- Den høje omsætning i 2017 skyldes hovedsageligt en rigtig flot performance på de udenlandske markeder. Vi har opkøbt en tysk virksomhed og opdyrker nye områder såsom lufthavne. Samtidig har vi udvidet vores aktiviteter i Østeuropa. Desværre bidrog intens konkurrence og det våde, danske sommer- og efterårsvejr negativt til vores hjemlige aktiviteter, hvorfor årets samlede resultat på 10,5 mio. kr. er lavere end sidste år, forklarer Gert Lund Storgaard, der er CFO i Pankas.

Pankas fremstiller og anlægger en lang række forskellige typer af asfalt og vejbelægninger - både til motorveje og den lille ejerforening, der ønsker nyt asfalt i baggården. Derudover er Pankas førende på teknikken remix, hvor de gamle vejbelægninger bliver opvarmet direkte på vejen og blandes med en forholdsvis lille portion ny asfalt, hvorefter det færdigblandede materiale udlægges og tromles. Det hele foregår i én og samme arbejdsgang.

De lange briller på
Som følge af et historisk godt regnskab i 2015 og frugtbare fremtidsudsigter lagde Pankas sammen med ejere og bestyrelse en ny strategiplan for virksomheden i 2016. Flere langsigtede mål blev formuleret, såsom en årlig omsætning på 1,3 mia. kr. samt en østeuropæisk udvidelse, der både gælder et dybere engagement i de eksisterende markeder samt en udvidelse til nye lande. Vigtigst er det dog, at væksten sker rentabelt og med sikker risikostyring.

- Som familieejet virksomhed har vi den luksus at kunne tage de lange briller på og lægge en solid plan uden at træffe kortsigtede beslutninger for at tilfredsstille investorer. Vejen til at nå disse mål er asfalteret med en konstant udvikling af vores produkter samt en øget mobilisering af vores udstyr, så vi nemt kan flytte hen, hvor aktiviteten er. Samtidig skal vi sige nej til de allerstørste entrepriser og fokusere på de mindre og teknisk krævende opgaver, siger Gert Lund Storgaard.

Pankas vil i de kommende år undersøge nye investeringsmuligheder i de EU-nære markeder.

Du kan læse mere om Pankas karavane af specialiserede vogntog, når de udfører deres teknik Remix her.

-kj

Læs mere om Byggeri

4/7 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder