Aktuelle nyheder - El & Belysning

Elforbruget stikker af i decemberLED-lys er energibesparende og efterhånden næsten standard i lyskæderne, men der er flere andre steder, hvor vi kan spare på strømmen i juledagene, hvor elforbruget er særligt højt. Foto: Colourbox

Elforbruget stikker af i december

Vi bruger 45 % mere strøm på en decemberdag end en julidag, og elforbruget topper juleaften. Men ved at følge nogle enkle råd kan du minimere elregningen og klimaaftrykket

Del artiklen på

Klima - Miljø - Forbrug

Engang lød det gode råd: Køb julelys med LED-pærer og spar strøm. Det er stadig en god ide, men i dag er nærmest alt julelys LED, så det giver næsten sig selv. I stedet har Energistyrelsen en række andre råd, som er værd at kende.

- Gå efter julelys med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Så er det nemt at have lysene tændt i de timer, du har glæde af dem og spare strøm resten af døgnet. December er den mørkeste måned, så en stor del af energiforbruget i december går også til oplysning i boligen. Her er det et godt råd kun at have lys tændt i de rum, man rent faktisk bruger, og at få udskiftet til LED-pærer, hvis man ikke allerede har det, siger Signe Friis Christensen fra Energistyrelsen.

Topper juleaften
Vi bruger mere el end normalt i hele december måned, men forbruget er højest i juledagene og topper juleaften.

- Elforbruget topper, når alle har stegen i ovnen. Børnene underholdes af tv og spillekonsoller, og vi skal også lige have støvsuget, mens opvaskemaskinen kører, og vi går ind og ud af køleskabet, fortæller Signe Friis Christensen.

Der er dog en række ting, man kan gøre for at minimere elforbruget, uden at det går ud over julens glæder.

- Det gælder kort fortalt om kun at bruge den strøm, vi har brug for. Man kan for eksempel tø stegen op i køleskabet, lave flere ting i ovnen på samme tid og udnytte eftervarmen. Og man kan slukke lys, tv og anden underholdning, når det ikke er i brug. Samt opbevare drikkevarer o.l. på altanen eller i haven i stedet for køleskabet. Julens elforbrug vil fortsat være højere end normalt, men der er en del at spare ved at tænke sig om, siger Signe Friis Christensen.

Sådan sparer du energi i julen
- Vælg LED-julelys med indbygget timer, eller brug et tænd-sluk-ur, så lysene er tændt, når du har glæde af dem - f.eks. fra 16-23
- Sluk for lys, tv, computere, spillekonsoller, radio mv., når de ikke er i brug
- Tø madvarer op i køleskabet
- Brug kogepladerne frem for ovnen, når det er muligt
- Udnyt for- og eftervarmen i ovnen og steg gerne flere ting på samme tid
- Lad risengrøden simre færdig i sengen eller i en varmekasse, eller lav risengrøden i mikroovnen
- Skru ned for varmen, hvis I forlader boligen for at fejre jul et andet sted
- Skru ned for varmen juleaften, når I er mange mennesker, og det bliver hedt i stuen
Kilde: Energistyrelsen

-los


Læs mere om El & Belysning

20/12 2019
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.