Aktuelle nyheder - El & Belysning

Elinstallatør vil være uddannelsessted og karrierevej 17 % af medarbejderne i Høyrup & Clemmensen er lærlinge, og direktør Tom Lindquist har store forventninger til lærlingenes rolle i virksomhedens fremtidige rekrutteringsstrategi.

Elinstallatør vil være uddannelsessted og karrierevej

Installatørvirksomheden Høyrup & Clemmensen investerer i lærlinge, mentorforløb og kompetenceudvikling som modtræk til bygge- og anlægsbranchens rekrutteringsproblemer

Del artiklen på

Statistiks månedlige konjunkturbarometer fra maj viser, at 32 % af el-installatørerne ser rekruttering af kvalificeret arbejdskraft som deres største udfordring lige nu. Samtidig viser den nyeste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at der i foråret 2018 var hele 681 elektrikerstillinger, som ikke blev besat.

Rekrutteringsproblemerne er blevet hverdag i installationsbranchen, og det skaber både udfordringer og muligheder for virksomhederne. Det fortæller Tom Lindquist, adm. direktør hos Høyrup og Clemmensen:

- Hvis vi ønsker at øge vores aktivitetsniveau og omsætning i fremtiden, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi selv kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Det handler om langsigtede løsninger, og derfor er lærlinge i dag en meget aktiv del af vores rekrutteringsindsats, siger han.

Mentorordning motiverer og engagerer
Når Høyrup og Clemmensen investerer i at udvikle og videreuddanne deres lærlinge, skyldes det, at netop lærlinge er en del af virksomhedens kultur.

- Hos os har alle projektledere og afdelingschefer en lærlingeuddannelse som grundlag. Vi er alle startet der. Derfor er det oplagt at gøre lærlinge til grundlaget for vores rekruttering, fortæller Tom Lindquist.

Hvis man som virksomhed ønsker at fastholde lærlinge, når de får svendebrevet i hånden, kræver det en særlig indsats. Hos Høyrup & Clemmensen betyder det blandt andet, at alle lærlinge får en mentor, der skal motivere dem og gøre det tydeligt, hvordan de kan bruge deres fag som karrierevej i virksomheden.

Lærlingeansvarlig Casper Kjærsgaard siger:

- Vi betragter svendebrevet som et bevis på, at man er klar til videreuddannelse. Hos os har hver enkelt medarbejder en individuel uddannelsesplan, og vores lærlinge får mulighed for at bruge deres specialer inden for f.eks. sikring og bygningsautomation som en karrierevej. Det skaber et stort engagement, at vi som virksomhed har fokus på medarbejdernes faglige udvikling.

Der er brug for dygtige digitale praktikere
Installatørbranchen har udviklet sig fra at sætte spænding på stikkontakter og få lys i armaturer til at arbejde med komplekse algoritmer og implementere nye intelligente løsninger. Derfor er det afgørende, at der løbende bliver tilført nye viden og nye kompetencer til branchen:

- Som moderne elinstallatør har vi brug for de unges viden om nye og intelligente bygningsinstallationer, for at kunne følge med. Vi har brug for dygtige digitale praktikere, der kan bruge både hænder og hoved. Når vi vælger at bruge tid på vores lærlinge, er det derfor en investering i fremtiden, som vi oplever, er rigtigt godt givet ud, siger Casper Kjærsgaard.

Lærlinge udgør 17 % af medarbejderstaben
I juli ansætter Høyrup & Clemmensen fire nye elektrikerlærlinge. Dermed kommer virksomheden op på 20 lærlingen i alt, hvilket svarer til cirka 17 % af medarbejderne.

Det er langt over det meget omdiskuterede lovkrav fra 2018, der kræver at virksomheder i bygge- og anlægsbranchen skal have 3,4 % elever og lærlinge. Hos Høyrup & Clemmensen er der store forventninger til lærlingenes rolle i den fremtidige rekrutteringsstrategi:

- Det er vores forventning, at vi fremover kan rekruttere størstedelen af vores kommende elektrikere blandt vores lærlinge. Vi tror på, at de mange lærepladser er grundlaget for, at vi kan bevæge os med udviklingen og sikre fremgang, siger Tom Lindquist.

-losLæs mere om El & Belysning

4/7 2018
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar