Aktuelle nyheder - El & Belysning

Flere skal se lysetEwindow med lyseblå himmel og hvide skyer har skabt liv i et ellers mørkt og trist venteværelse i administrationsbygningen for Region Hovedstadens Psykiatri.

Flere skal se lyset

Region Hovedstadens Psykiatri tester Ewindow døgnrytmelys og har set en klar effekt på velværet

Del artiklen på

Design - Samfund

På Kristineberg i København, der huser direktion og stabsfunktioner for Region Hovedstadens Psykiatri, har man i et stykke tid testet Ewindow døgnrytmelys. Døgnrytmelyset er installeret for enden af en mørk gang, der fungerer som venterum til to mødelokaler.

Her passerer direktører, stabschefer og direktionens gæster forbi og alle bemærker, at rummet er blevet langt mere lyst og indbydende at være i, efter at der er installeret ’ovenlysvindue’.

Det er Hans Danielsen, projektleder i Region Hovedstadens Psykiatri, der har taget initiativet til at få opsat et Ewindow og testet døgnrytmelysets effekt på omgivelserne. Og han er ikke i tvivl: Døgnrytmelyset har skabt liv i et ellers mørkt og trist venteværelse, som ingen tidligere brød sig om at vente i. Nu er rummet blevet et sted, hvor man sætter sig og tjekker sin telefon eller sine noter inden et møde.

Hans Danielsen har en to-trins plan for, hvordan andre i Region Hovedstaden kan få glæde af døgnrytmelyset.

- Når man indfører noget nyt, som f.eks. døgnrytmelys, kan man fortælle nok så længe om alle dets fortræffeligheder. Folk lytter høfligt og fortsætter så med deres travle gøremål. Men hvis de kan se lyset i virkeligheden, bliver det en helt anden sag. Derfor fik jeg opsat Ewindow et mørkt og trist sted på ledelsesgangen, så de kunne se effekten med deres egne øjne. Og det har vist virket, fortæller Hans Danielsen og fortsætter:

- I gamle dage blev psykiatriske patienter altid lagt i sydvendte stuer, fordi man godt vidste, at lyset har indflydelse på helbredet. Det har man siden glemt, fordi der var brug for alle værelser, også de nordvendte. Indtil nu, hvor forskere har fundet ud af, at folk, der er indlagt på nordvendte stuer har langt flere sygedage end dem, der har været så heldige at få et lyst, sydvendt værelse, forklarer Hans Danielsen.

Har mange ældre bygninger
Det er her, Ewindows døgnrytmelys kommer ind i billedet. Hans Danielsen har sendt et Ewindow til forskere på riget, som skal dokumentere lysets styrke, varme og effekt. Når der kommer tal på bordet, bliver det lettere at få installeret døgnrytmelys nogle af de mørke og ofte nordvendte steder, der findes i Region Hovedstadens bygninger.

- Det er planen at få installeret Ewindow alle de steder, hvor lyset er dårligt, og der dagligt færdes mange mennesker. I Region Hovedstaden har vi mange ældre bygninger, hvor det kunne give mening at sætte døgnrytmelys op. Jeg kan være i tvivl om, hvorvidt det vil være for kraftigt at sætte det op på de enkelte stuer, men gangarealer og opholdsrum er i første omgang oplagte steder til døgnrytmelys, fortæller Hans Danielsen, der påpeger, at andre regioner også eksperimenterer med døgnrytmelys og, at centerchefen for Bornholm ønskede at få et par Ewindows med hjem til Rønne, efter hun havde set døgnrytmelyset på et møde på Kristineberg.

Ewindow
Skærmen har form som et ovenlysvindue og illustrerer en lys, blå himmel med hvide skyer. Det giver et naturtro udtryk, som ligner et ovenlysvindue, der lyser rummet op.

På en almindelig dag genererer solen, uden direkte sollys, ca. 10.000-25.000 lux. Ewindow genererer 5000 lux og skaber en stor lysflade på gulvet, der ligner sollys. Almindeligt kunstlys genererer ca. 300 lux.

Ewindow kan betjenes med en app til smartphonen, via en computer eller en enkel fjernbetjening installeret på væggen.

-los

Læs mere om El & Belysning

22/10 2019
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar