Aktuelle nyheder - El & Belysning

Lægger LED-orienteringslys i gelænderneOrienteringslyset lyser så godt, at der ikke er brug for yderligere belysning ud over pyntebelysningen fra tre up-light spots, der lyser på de nye træer placeret midt på øen.

Lægger LED-orienteringslys i gelænderne

På de flydende studieboliger Urban Riggers er LED-strips indsat i gelændere i rustfrit stål. Det nye lys er styret af et astro-ur, der indstilles over sollyset over året

Del artiklen på

Urban Rigger er Danmarks mest kendte studiebolig projekt. Det er et bæredygtigt projekt, der skal hjælpe storbyer med at finde plads til studieboliger. Helt i tidens og BIG-arkitekternes ånd skal boligerne være så selvforsynende med energi som muligt og så vidt muligt bygget af bæredygtige materialer, der kan holde til et liv på havet. Det stiller store krav til alle materialer - også det nye orienteringslys, der er LED-strips indsat i gelændere i rustfrit stål, som opfylder sin funktion med et minimalt energiforbrug.

Den første Urban Rigger 1.0 med 9 containere monteret på den flydende betonponton blev opført som en prototype for tre år siden. Det faldt så godt ud, at der nu står yderligere 60 nye containerhjem klar til studerende, der har brug for en studenterbolig tæt på byen med havneudsigt, fællesrum og -terrasse og adgang til havnebad. De 72 lejligheder bliver stort set selvforsynede med energi fra havnevandet og solceller på tagene til opvarmning af lejlighederne.

- Ideen med at installere orienteringslys i gelænderne var allerede taget, da jeg blev tilknyttet projektet, men den første løsning kunne ikke klare det fugtige og aggressive havnemiljø. Så nu er der installeret i alt 900 meter IP 67 godkendte HALO230 LED-strips fra Flash Light, som skal kunne lyse i 12 år styret af vores astro-ur, som indstilles over sollyset over året, forklarer Claus Hansen fra El-Rossen, der er ansvarlig for alle elektriske installationer.

- Der er monteret HALO230 LED-strips fra Flash Light i 40-50 meters intervaller, som sikrer høj fleksibilitet i styring af lyset. Der kan slukkes for de enkelte 50 m lange LED-kæder, som kommer i 50 m ruller i standardmål. Det lave watt-forbrug på 1,17 kWh sikrer, at de 12 lejligheder på hver ø kan oplyses for 3,60 kr. pr. time, og det er både billigt og bæredygtigt med det lave energiforbrug, slutter Claus Hansen, som nævner, at lyset er så kraftigt, at der nu sættes timer på det lys, som ikke er kritisk orienteringslys.

Artiklen fortsætter under billedet...
HALO230 LED-stripsene sidder diskret i gelænderne på alle trapper og soldæk. Der er valgt LED lys med 3000 K, som bidrager til en varm stemning på øerne.

Lyset må ikke stjæle billedet
For Peter Mayntzhusen, chief technical officer på Urban Riggers, har det været vigtigt, at orienteringslyset blev en del af det enkle og rå udtryk på de seks Urban Rigger.

- Orienteringslyset må ikke stjæle billedet, men skal spille med i det minimalistiske og rå design med containerne. At det er pladsbesparende og sidder i gelænderet er en æstetisk løsning, alle kan lide. Sidst, men ikke mindst er det lave energiforbrug og dermed den bæredygtige løsning, et krav fra vores side, slutter Peter Mayntzhusen.

-los

Om Urban Riggers
Urban Rigger 2.0 består af 60 lejligheder. De har en lejekontrakt på Refshaleøen, der lyder på ti år og kan nemt flyttes til en ny lokation på vandet efter behov.

En Urban Rigger består af en flydende betonponton, hvorpå° der er indrettet 12 lejligheder i skibscontainere i to plan. Lejlighederne (23-30 m2) indeholder toilet, badeværelse og komplet køkken. Nogen har privat terrasse direkte ud til vandet.
Udover selve lejlighederne, indeholder en Urban Rigger desuden fællesareal bestående af en fælles gård, tagterrasse samt kælder med køkken, vaskeri, samt individuelle depotrum. En Urban Rigger vejer 750 tons.

Om Glorie LED-strips på Urban Riggers
Ifølge Claus Hansen er der brugt ca. 180 meter HALO230 LED-strips fra Flash Light Group til orienteringsbelysning på hver enkelt ø. Da en 50 meter HALO LED-strips bruger 6,5 w pr/m bliver regnestykket (180 m x 6,5 w) = 1.170 w pr/time. Det vil sige 1,17 kWh pr time og det svarer til 3,60 Kr pr/time. Så for 3,60 kr. i timen får man et effektivt orienteringslys til 12 lejligheder. Det er ekstraordinært lavt og hænger sammen med opbygningen af containerne i en lukket trekant. Det giver et samlet forbrug på 900 meter HALO230 LED-lys for alle seks øer og 72 lejligheder. LED-lyset er fuldlimet op i gelænderne udført i rustfrit stål og naturligvis IP 67 godkendt.

Læs mere om El & Belysning

4/11 2019
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.