Aktuelle nyheder - El & Belysning

Smart home, ulemper og fordele

Smart home, ulemper og fordele

#### Der findes mange forskellige smart home teknologier, og der er både fordele og ulemper ved denne automatisering af hjemmet.

Del artiklen på

Et smart home er et hjem der burger internetforbundet devices til at styre og kontrollere systemer i hjemmet, som fx belysning og varme.

Smart home teknologi er med til at give husejere sikkerhed, komfort og energieffektivitet ved at styre smart devices gennem en app. App’en findes til iPhone X, 8, 7 og de ældre modeller, samt Android telefoner og andre enheder koblet på trådløst WiFi.

Smart home teknologier

Der findes mange forskellige smart home teknologier og det kan være svært at finde op og ned i hvor man skal begynde. Læs med og find ud af hvordan man kommer i gang med smart home. Nedenfor er nogle eksempler på smart home teknologier:

  • Smart TV’er der er forbundet til internettet kan tilgå indhold gennem applikationer så som on-demand video eller musik. Nogle smart TV’er har også stemmegenkendelse eller bevægelsessensorer.
  • Smart låse og garageporte giver husejerne muligheden for at kontrollere hvem der kan har adgang til grunden eller huset. Smart låse kan automatisk låse døren op, når beboerne nærmer sig huset.
  • Smart overvågningskameraer giver husejerne muligheden for at holde øje med huset mens de er væk. De har sensorer, der kan kende forskel på beboerne, besøgende, kæledyr og uvelkomne.
  • Selv det at passe kæledyr eller husplanter kan blive automatiseret. En timer kan sørge for at dyrene får mad og husplanterne eller græsplænen får vand.
  • Køkkengrej i alle afskygninger bidrager også til smart home – smart kaffemaskiner der kan brygge en kop kaffe når timeren går af, et smart køleskab der selv kan registrere hvornår holdbarhedsdatoen på madvarerne er overskredet.

Fordele og ulemper ved smart home

En af de største fordele ved at automatisere hjemmet er, at det for husejerne giver ro i sindet, da det giver dem mulighed for at styre og kontrollere deres hjem når de ikke er hjemme. En anden fordel ved smart homes er, at de kan tilpasse sig ens præferencer, fx så snart man kommer hjem åbner ens garageport, lyset bliver tændt, døren bliver låst op, pejsen er tændt og stemningsfuld musik bliver spillet over højtaleren.

Der er også miljømæssige fordele ved at automatisere sit hjem. Energi, vand og andre ressourcer bliver brugt mere effektivt, hvilket i sidste ende også sparer en for penge.

En ulempe ved smart homes er dog, at for at systemet bliver optimalt effektivt, kræver det at de forskellige devices kan arbejde sammen uanset hvem der er producenten bag, hvilket endnu ikke er muligt.

En anden ulempe ved smart home er sikkerhed, eller rettere bekymringen for sikkerhed. En rapport fra NTT Data Corp. viste at 80% af U.S. forbrugerne var bekymrede for sikkerheden af deres smart home data. Hvis hackere kan trænge ind i en af disse smart devices, kan de potentielt slukke lyset, fjerne alarmer og låse dørene op.

Smart bygninger

Enterprise-, kommercielle-, industrielle- og beboelsesbygninger af alle former og typer, anvender Internet of Things (IoT) teknologier for at forbedre bygningen effektivitet, reducere energiomkostninger samt miljøpåvirkningen.

 

Eksempelvis kan en smart bygning reducere energiomkostninger, ved at bruge sensorer der kan identificere hvor mange personer der er i et rum. Temperaturen i rummet vil derefter automatisk tilpasses, sådan at der vil komme kold luft, hvis sensorerne fx identificerer et fuldt konferencerum, men vil sætte varme på hvis kontoret er tomt..

Læs mere om El & Belysning

3/8 2018