left banner

Aktuelle nyheder - El & Belysning

Tænk lys på byggepladsen ind på forhånd Det betyder meget både for lyset og for resurseforbruget, at lamperne i masten er justeret korrekt. Det sørger bl.a. Ajos’ el-tekniker Lasse Fritzen for.

Tænk lys på byggepladsen ind på forhånd

Den mørke tid nærmer sig. Ajos har rutine i levering af lys til byggepladser, så både effektivitet og sikkerhed øges

Del artiklen på

Der bliver flere og flere arbejdstimer i den mørke tid og dermed større behov for kunstig belysning på byggepladserne. Flere rådgivere og entreprenører har på forhånd øjne for behovet for belysning, så det kan planlægges og dermed gøres mere effektivt og for en mindre omkostning.

- Vi oplever i stigende grad, at belysning er tænkt ind i projekterne på forhånd. Det betyder, at vi lettere kan placere master og øvrige elinstallationer, så de står strategisk rigtigt også senere i byggeprocessen, siger sektionsleder for midlertidige installationer Jan Frandsen fra Ajos.

- En tidlig planlægning giver os bedre muligheder for at skabe en optimal belysning, og det reducerer omkostningerne ved vinterbyggeri. Alt andet lige kan vi dække en byggeplads med færre master, når vi kender forløbet af byggeriet, frem for som tidligere hvor vi ofte først blev tilkaldt, når der manglede lys, tilføjer han.

Et nødvendigt tiltag
Det er jo ikke, fordi lys i sig selv er en stor omkostning ved et byggeri, men det er et nødvendigt tiltag at tænke ind i byggeprocessen, idet der både skal etableres orienteringslys, arbejdslys og evt. nødbelysning samt flugtvejsbelysning.

- Vi bruger udelukkende LED-lamper i dag. De er lette at montere på masterne, og de er ikke så tunge og store som de gamle lamper med 1000 watt HNA-pærer, som krævede ballast. Nu er det lette LED-lamper, som er mere sikre, energibesparende og holder mange tusinde timer - og så er de meget mindre belastende for ryggen at montere, siger Jan Frandsen.

Færre master dækker hele byggepladsen
En tidlig planlægning betyder, at Ajos via erfaringen kan være med til at placere lysmaster, så de ikke skal flyttes under byggeprocessen, og så færre master dækker hele byggepladsen med så få mørke zoner som muligt.

- En effektiv belysning kan have flere formål. Først og fremmest er der regler for, hvor meget lys der skal være for, at man må arbejde. De regler skal selvfølgelig overholdes. God belysning i øvrigt både inde og ude giver god sikkerhed.

- God belysning på byggepladsen betyder også meget for medarbejdernes effektivitet. Skal en håndværker arbejde et sted, hvor belysningen ikke er helt i orden, er han eller hun simpelthen længere tid om at løse opgaven uanset, om det er det grove arbejde tidligt i byggeforløbet, eller om det er den afsluttende montage, siger Jan Frandsen.

Artiklen fortsætter under billedet...
Ajos er ved at rejse en lysmast på en festivalplads.

Et andet undervurderet forhold omkring belysning er tyveri. Der gøres ofte mange dyre foranstaltninger for at undgå tyveri, men belysning er måske den billigste forebyggelse. Tyve kan bedst lide mørke, og med en grundig oplysning også udenfor arbejdstiden holder tyvene sig typisk væk.

Ajos har lysmaster på 6, 12 og 18 meter, hvor der kan monteres lamper efter behov. Firmaet har stor erfaring med midlertidige elinstallationer, så tavler og kabler er en selvfølge.

-los


Læs mere om El & Belysning

18/9 2018
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar