Aktuelle nyheder - Facader

440.000 facadetegl i forskellige farver og teksturerTaffeltårnets facade beklædes med røde håndstrøgne tegl, der spiller op mod recesser af en ny type sandfarvet blødstrøget tegl.

440.000 facadetegl i forskellige farver og teksturer

De to nye Spritten-bebyggelser, Taffeltårnet og Høkergården, i Aalborg er renoveret i moderne teglarkitektur med en hilsen til områdets industrihistorie

Del artiklen på

Spritten i Aalborg er et nyt byudviklingsområde lige ud til jernbanebroen og Limfjorden, der er opstået efter De Danske Spritfabrikkers fraflytning. For byen har området i årtier været et vigtigt pejlemærke både kulturelt og geografisk, og nu skal det transformeres til et blandet kvarter efter en masterplan udarbejdet af Henning Larsen Architects.  

Ud over renoveringen af selve fabriksanlægget opføres en række helt nye projekter. Årstiderne Arkitekter har tegnet de første to – Taffeltårnet og Høkergården – der er placeret ved indgangen til området og omfatter henholdsvis 87 lejligheder i 4-16 etager samt 135 lejligheder i 5-11 etager. De opføres af A. Enggaard og ventes klar til indflytning senere i 2020.  

- Vi har arbejdet meget bevidst med at skabe nogle facadeudtryk, der spiller sammen med de oprindelige bygninger, men også bidrager til at redefinere området og inspirere til nye måder at fortolke det på. Vi synes, at det er vigtigt, at man i det nye område værner om den unikke historie, og at den er med til at danne grundlaget for den nye karakter for stedet, fortæller arkitekt cand.polyt. Andreas Andersen fra Årstiderne Arkitekter.

Tegnestuen har bl.a. anvendt to forskellige tegltyper til at skabe to bygninger med hvert sit udtryk, der imidlertid stadig rummer referencer til områdets historie og industriarkitekturen.

Fra klassisk rød til nutidens Cold Hawaii
Taffeltårnets facade beklædes med røde håndstrøgne tegl, der spiller op mod recesser af en ny type sandfarvet blødstrøget tegl med navnet Cold Hawaii, som fremstilles på Helligsø Teglværk i Thy. Andreas Andersen forklarer om valget af de to tegltyper:  

- Ligheden med de fredede industribygninger er meget direkte i Taffeltårnet. Byggeriet nyfortolker den oprindelige bygningsmasses stramme linjer, faste rytmer og vertikale proportioner, ligesom farverne går igen.

På Høkergårdens facader er det derimod Cold Hawaii, der er dominerende, samtidig med at den sandfarvede facade i stueplan f.eks. brydes af mønstrede felter med glaserede dybgrønne tegl. Inspirationen til Høkergården er nemlig mere abstrakt, fortæller Andreas Andersen:

- Vi har f.eks. kigget på, hvordan rørene fra spritproduktionen bugter sig ind og ud af bygningerne, men har også hentet inspiration i udformningen af den klassiske akvavitflaske med den dybgrønne farve, der både går igen i de glaserede tegl og facadevinduerne. Endnu en detalje er farvespillet i Cold Hawaii, som pga. stenenes særlige brænding har en svagt gråmetallisk nuance. Stenens nuancer i samspil med bygningens øvre del i alu-beklædning tager afsæt i Spritfabrikkens tydelige industrielle træk med de store metaltanke og mange rør.    

I alt skal der bruges 440.000 mursten på Taffeltårnet og Høkergården, og de leveres alle af Egernsund Wienerberger.

-kj

Læs mere om Facader

19/5 2020