left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Facader

Brændt træ gør badehuse vedligeholdelsesfrie

Brændt træ gør badehuse vedligeholdelsesfrie

I de nye badehuse i Aarhus Ø har arkitekten Bjarke Ingels Group valgt en beklædning, der er udviklet efter gammel japansk teknik. Termobehandlet træ, hvor der ved brænding skabes en naturlig imprægnering

Del artiklen på

Arkitektur

Aarhus Ø har fået 21 nye, fritliggende badehuse ud mod havnepromenaden. Husene, der er en del af arkitekt Bjarke Ingels Groups ikoniske boligprojekt AARhus, skiller sig markant ud fra almindelige beboelsesbygninger.

Her har Bjarke Ingels Group nemlig valgt at gå langt om uden om standardløsningerne. Mest iøjnefaldende er her husenes beklædning, der består af en helt speciel type opvarmet og brændt træ, som træproducenten Frøslev har udviklet specielt til opgaven.

- Brugen af brændt træ i en arkitektonisk sammenhæng er en gammel tradition kendt fra Japan, hvor teknikken har været brugt i mange år. Når træets overflade brændes, skabes en naturlig imprægnering, hvilket gør træet vedligeholdelsesfrit. Dette i samspil med det sorte, brændte udtryk bevirker, at det både æstetisk og praktisk er et super attraktivt materiale at arbejde med, fortæller Søren Martinussen, Senior Architect hos Bjarke Ingels Group.

- Opgaven var at tegne en facade i 100 procent brændt træ uden vinduesåbninger, som rent arkitektonisk ville være en fryd for øjet for beboerne i AARhus og alle forbigående, fortæller Søren Martinussen, Senior Architect hos Bjarke Ingels Group.

Synlig facade skal være smuk
Badehusene er tegnet, så de er 100 procent åbne mod sydvest for at udnytte lyset og den attraktive udsigt til vandet, industrihavnen og Aarhus Midtby. Samtidig er bagsiden af husene helt lukket af. Her er de nemlig beklædt med det brændte træ fra Frøslev i et roterende mønster med aflange udskæringer – og det er der en helt særlig grund til:

- Udfordringen med denne facade var, at selvom det er badehusenes bagside, så er det den side, der er eksponeret for beboerne i AARhus-boligerne. Opgaven var derfor at tegne en facade i 100 procent brændt træ uden vinduesåbninger, som rent arkitektonisk ville være en fryd for øjet for beboerne i AARhus og alle forbigående. Den løsning fandt vi i det roterende mønster, som iscenesætter det brændte træ på kreativ vis, uddyber Søren Martinussen.

Udviklet til opgaven
Det mørke, brændte træ, der nu pryder havnekajen, har været igennem en længere proces for at blive modstandsdygtigt over for det hårde havnemiljø:

- Det er jo et ekstremt hårdt miljø, badehusene står i. Derfor valgte BIG at bruge vores Frøslev Heatwood. Det er termobehandlet træ, der er varmet op til 212 grader for at trække alle sukkerstoffer ud. Det sikrer, at cellerne i træet lukker sig og stopper med at arbejde. Resultatet er, at træet hverken udvider eller trækker sig sammen, som tiden går – og det er selvfølgelig med til at øge holdbarheden markant, siger Carsten Pedersen, projektchef hos Frøslev Træ, og fortsætter:

- Men vi stoppede ikke her. Vi måtte tænke ud af boksen for at ramme det brændte udtryk til beklædningen af facaderne, som BIG ønskede. Udover varmebehandlingen af træet gav vi det derfor en brænding med afsæt i den gamle, japanske Shou Sugi Ban-teknik – hos Frøslev kaldet Flamewood. Det medførte, at træet svulmede op og fik den flotte, mørke overflade, som nu kendetegner badehusene.

Carsten Pedersen understreger, at kombinationen af Frøslev Heatwood og Frøslev Flamewood er opfundet til denne opgave:

- Vi har aldrig før kombineret de to produkter. Men der er ingen tvivl om, at vi fremover vil anbefale vores kunder denne kombination. For det første holder den bedre, og for det andet er den bare enormt flot, afrunder Carsten Pedersen.

-jhn

Indsigelse/Rettelse

Anders Mølgaard

 

Anders Mølgaard / Founder BurntWood & ØkoTømrer

BurntWood har brændt træet, som pryder facaden på Badehusene - tegnet af BIG. Kontakt os, hvis du er interesseret i denne unikke brænding og efterbehandling, som kun laves af burntwood Tlf: 40948182
 
Vi kan klare projekter i alle størrelser og har korte leveringstider. Vi laver brænding og priming af både nyt træ og genbrugstræ.
 
Besøg vores stand på Building Green DK i Forum d. 30. - 31. oktober 2019.

Fakta Badehusene Aarhus Ø: Facadetræ brændt og efterbehandlet af #BurntWood, bygget af FLEX MODUL A/S for CASA A/S Bygherre er Rune Kilden og Mortensen. Ubrændt træ fra XL-BYG a.m.b.a. Frøslev Træ A/S Tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group og Gehl - Making Cities for People

Læs mere om Facader

25/9 2019
Facadebeklædning FacaderBetonmørtelByggerådgivningFacadeelementerFacadeisoleringFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadetætningIsoleringsholderMarkiserMaterielopbevaringPudsRustfrie skruerScreensSkodderSkruerSolskærmeStål skruerStilladserTræfacaderUdvendig solafskærmingUdvendige persiennerVindspærreTilføj dit firma her.
Send en mail.