Aktuelle nyheder - Facader

Genbrugsfacade til 11.000 m2 stort p-husFoto: Rasmus Hjortshøj/Coast Studio.

Genbrugsfacade til 11.000 m2 stort p-hus

Opførelsen af parkeringshuset benytter certificerede aluminiumsgenbrugslameller som facademateriale

Del artiklen på

Arkitektur - bæredygtighed

Nu åbner et 11.000 m 2 stort parkeringshus, Kornmøllen P2, med plads til 395 biler på Østre Havn i Aalborg. Projektet er udviklet og opført af A. Enggaard og resultatet er et parkeringshus, der spiller sammen med området og samtidig giver noget tilbage til byen bl.a. takket være opholdsmuligheder langs gadeplanet.

I stueetagen er parkeringshuset udstyret med en teglbeklædt facade i rødbrune nuancer, der tilfører byrummet varme og tilpasser parkeringshuset til en menneskelig skala. Fra 1. til 7. etage består facaden af hvide genbrugsaluminiumslameller, som står i kontrast til den nederste del, samtidig med, at den lyse facade ikke suger alt lyset i det tætbebyggede område. Derudover tilpasser den øverste del af bygningens facadedesign sig til områdets øvrige, hvide nabobygninger, mens designet i gadeniveau indpasser sig til de lave eksisterende teglbygninger.

En stor del af byggeriets CO 2-udslip stammer fra produktionen af byggematerialer, og de genanvendte aluminiumslameller reducerer CO 2-udledningen, da man sparer produktionen af nye. Lamellerne er fremstillede, så de er nemme at samle og adskille, hvilket medfører, at de let kan genanvendes, når parkeringshuset har udtjent sin funktion. Hermed bliver parkeringshuset et eksempel på, hvordan man kan bygge bæredygtig hverdagsarkitektur i stor skala.

- Der er ingen tvivl om, at det er i de store hverdagsprojekter, at byggeriet for alvor kan gøre en forskel ift. bæredygtighed. Når boliger og de andre funktioner, som mange af os benytter i dagligdagen, bliver udviklet med et bæredygtighedsfokus, så rykker man for alvor ved byggeriets potentiale til at imødekomme klimaudfordringerne. Når det sociale aspekt samtidig adresseres, idet parkeringshuset skaber opholdssteder, der er tilgængelige for alle, så er vi kommet et lille stykke videre ad vejen mod et mere bæredygtigt samfund, forklarer Christer Nesvik, der er projektleder hos Sangberg og har haft ansvaret for parkeringshuset.

Dette er det andet parkeringshus, A. Enggaard, Sangberg og Niras opfører sammen på Østre Havn i Aalborg.

-kj

Læs mere om Facader

17/9 2019