LCA
LCA
scroll
Mursten kan også være kunst
De levende mursten danner lys- og skyggevirkninger alt efter dagens gang og vejrskifte.

Mursten kan også være kunst

Tegl er mere end bare et byggemateriale. Det kan også være dekorativt og bidrage til mere kunst i byrummet. Dét budskab ønsker Egernsund Tegl at cementere med ny kunstudstilling

Kunst

Mure udsmykket med kreative mønstre og motiver. Mure opført i specialfremstillede mursten, der er formet, så de danner lys- og skyggevirkninger alt efter dagens gang og vejrskiftet. Dét er, hvad der møder øjet i den nye kunstudstilling ’Levende Murværk’, som kan ses hele efteråret på Cathrinesminde Teglværksmuseum i Sønderjylland.

Specialmurstenene, der indgår i udstillingen, er designet i samme grundformat som almindelige mursten, så de kan bygges sammen. Men på forsiden er de buede, spidse eller skrå, og det har en tydelig effekt: ’Levende Murværk’ bryder med det todimensionelle, flade udtryk og træder ud i rummet i geometriske figurer.

Udstillingen har dermed et klart budskab: Tegl er ikke kun noget funktionelt, men kan også tilføre byggeriet en æstetisk og kunstnerisk merværdi.

Interesse blandt arkitekter
Interessen for de specialfremstillede mursten er også nået ud til en lang række arkitekter. Søren Heinrichsen, der er arkitektrådgiver hos Egernsund Tegl, fortæller:

- Vi ser en klar interesse blandt arkitekterne. Vi har i foråret udført en e-mail-undersøgelse, hvor vi har henvendt os til en række af landets store tegnestuer og spurgt ind til deres mening om ’Levende Murværk’. Samtlige arkitektfirmaer har givet positiv feedback, og flere har givet udtryk for, at de ønsker at bruge teglet.

Arkitektrådgiveren er ikke i tvivl om, hvorfor teglet appellerer til arkitekterne:

- Arkitekter er altid klar på at tænke nyt. Ud af boksen. Og med vores specialfremstillede mursten kan vi udfordre de gængse byggekonventioner og vise alternative, unikke og kunstneriske måder at bruge tegl på. Samtidig giver produktet os mulighed for at imødekommende alle de særlige behov, arkitekterne måtte have.

Artiklen fortsætter under billedet...
Murstenenes anderledes forsider, der kan være buede, spidse eller skrå, skaber en interessant effekt.

Appellerer til murerne
’Levende Murværk’ lanceres i forbindelse med Egernsund Tegls 125-års jubilæum og er blevet til gennem et samarbejde mellem den sønderjyske teglproducent og Karen-Lisbeth Rasmussen, der er keramiker og kunstner. Hun producerer minimursten på sit eget lille teglværk hjemme i atelieret. Herefter fremstiller Egernsund Tegl de færdige sten, som er fire gange større end miniature-udgaverne.

Og det alternative tegl har nu vakt interesse inden for murerfaget:

- Nicolai Asmussen, der i 2011 vandt titlen som 'verdens bedste murer' ved turneringen WorldSkills, skal bygge en kunstinstallation med vores specialmursten, siger Karen-Lisbeth Rasmussen og fortsætter:

- Det drejer sig om en syv meter lang, halvrund læmur, der danner kunstneriske mønstre i forskellige farver og har både en scene og siddepladser indvendigt. Muren skal opføres i skolegården på Ikast Nordre Skole som led i en større renovering. Nicolai er kendt for at tænke kreativt og ud af boksen. Netop derfor har han valgt at være en del af det her kunstprojekt, der skal gennemføres til efteråret.

-los

15/8 2019