Aktuelle nyheder - Facader

Nye sandwichelementer i beton og træSamling af hybrid-sandwichelementerne svarer til at samle konventionelle sandwichelementer. Foto: Metsä.

Nye sandwichelementer i beton og træ

Anvendelsen af hybrid-elementer reducerer mængden af beton, og samtidig vejer elementerne mindre end konventionelle betonelementer

Del artiklen på

Med hybridbyggeri kan firmaer bygge mere bæredygtigt uden at ændre deres nuværende byggemetoder. Sammen med sine partnere har Metsä Wood designet hybrid-sandwichelementer, der kombinerer beton med Kerto® LVL (lamineret finertømmer).

De lette hybrid-sandwichelementer har vist sig at være en stor fordel i forbindelse med det første byggeprojekt på Metsä Fibres savværk i Rauma.

Skanska, som opfører Metsä Fibres nye savværk i Rauma, har en ambitiøs målsætning om at være CO2-neutral på globalt plan senest i 2045. Det betyder, at virksomheden leverer løsninger med lav CO2-udledning eller helt CO2-neutrale løsninger til sine kunder.

- Vi vil gerne prøve nye, innovative tiltag og partnerskaber, og brugen af disse nye hybrid-sandwichelementer på det nye savværk i Rauma er et eksempel på den form for samarbejde.

- Anvendelsen af hybrid-elementer reducerer mængden af beton, og samtidig vejer elementerne mindre end konventionelle betonelementer, siger Ilkka Romo, direktør for produktivitets- og kvalitetsenheden hos Skanska.

IIkka Romo forudser, at omfanget af træbyggeri vil stige de næste par år, og allerede nu ses en øget efterspørgsel. De forskellige former for træbyggeri og deres effekt på forretningen og kundernes ønsker er ved at blive evalueret.

- Hybrid-sandwichelementer udgør en rigtig god start, og savværksprojektet i Rauma har givet os nyttige førstehåndsoplysninger om brugen af disse elementer i byggeriet. De lader til at passe godt til vores tekniske behov, fortæller Romo.

Nem elementproduktion
Hos virksomheden Lipa-Betoni, som er producenten af de nye præfabrikerede hybrid-sandwichelementer, der anvendes i savværkets bygning til sortering af træstammer, gik produktionen som planlagt.

Det var første gang, fabrikken producerede hybrid-vægelementer.

I produktionen af hybrid-sandwichelementer udgør en Kerto LVL-plade den bærende kerne. Dernæst følger et lag isolering og en facade i armeret beton.

- Efter at have overvundet de indledende udfordringer, viste produktionen af hybrid-sandwichelementer sig at være lige så nem som produktionen af sandwichelementer i beton, siger Satu Lipsanen, CEO i Lipa-Betoni.

Enkel montage på byggepladsen
Montagen af hybrid-sandwichelementerne på første sal i bygningen, i alt 100 m2, varede fem timer.

- Samling af hybrid-sandwichelementerne svarer til at samle konventionelle sandwichelementer. Vi kunne uden problemer bruge en lettere kran til montage, fordi hybrid-sandwichelementer er lettere end de traditionelle sandwichelementer. Den lavere vægt kan give besparelser på store byggeprojekter, siger Petri Puputti, Byggeleder hos Skanska.

Begge typer elementer har identiske udsparinger i bunden, og hybrid-sandwichelementernes samlinger har træskruer.

Han fremhæver desuden, at samlingerne er helt færdige, når hybrid-sandwichelementerne er samlet, og der er ikke behov for flere arbejdsgange såsom falsning, betonslibning eller rengøring, som det er tilfældet med almindelige sandwichelementer i beton.

Sorteringsbygningen vil stå færdig ved udgangen af 2021. Savværket forventes at være klar i 3. kvartal 2022.

-dg

Læs mere om Facader

25/10 2021
Facadebeklædning FacaderBetonmørtelByggerådgivningFacadeelementerFacadeisoleringFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadetætningIsoleringsholderMarkiserMaterielopbevaringPudsRustfrie skruerScreensSkodderSkruerSolskærmeStål skruerStilladserTræfacaderUdvendig solafskærmingUdvendige persiennerVindspærreTilføj dit firma her.
Send en mail.