left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Facader

Passivhus i massivtræ kræver brandsikker facadeløsningBygninger i massivtræ er en voksende tendens i Norden, og Sverige er ingen undtagelse. Her det seksetagers høje Valla Berså i Linköping.

Passivhus i massivtræ kræver brandsikker facadeløsning

Valla Berså i Linköping er bygget i massivtræ. Det stiller høje krav til brandsikkerheden

Del artiklen på

Sydsverige – nærmere betegnet Linköping - får inden længe et bæredygtigt vartegn. Det sker, når byggeriet af byens første flerfamilieshus i massivtræ, Valla Berså, står færdigt i det nye år. Byggeriet er rundt; nogen siger som en UFO, andre siger som en donut, men alle er enige om, at formen på bygningen er helt speciel.

Udover sin unikke form er bygningen et passivhus – det vil sige energieffektiv helt ind til inderste skrue og bygget med en massiv træramme - noget, der stiller høje krav til brandsikkerheden i bygningen.

Høje krav til brandegenskaben
Fordi byggeriet er af massivtræ og samtidig i seks etager, har brandsikkerheden været en høj prioritet for bygherren Peter Lindstén fra Byggnads AB Lindstén.

For Peter Lindstén var det afgørende med højest mulig brandsikkerhed for at beskytte både beboerne og bygningen i tilfælde af brand. Og her spillede type af facadeisolering en afgørende rolle:

- Til byggeriet af Valla Berså stillede vi høje krav til brandegenskaben i de produkter, vi brugte fordi bygningen er i massivtræ. Som isolering valgte vi derfor facadeløsningen, RedAir Flex fra Rockwool, som både er brandsikker og utrolig let at montere, fortæller Peter Lindstén, med henvisning til bygningens særlige form, der kræver produkter, som er nemme at arbejde med.

Udover at RedAir Flex er brandsikkert og skaber en effektiv byggeproces, giver facadesystemet også et optimalt indeklima i træbygningen, fordi det er uorganisk og fugtafvisende.

Facadeløsningen, RedAir Flex fra Rockwool, er både brandsikker og let at montere.

Naturlig løsning
I takt med at byggerier i massivtræ som Valla Berså ses oftere og oftere, stiller byggeriets aktører også krav til de materialer, der skal indgå i bygningen sammen med træet. Og her kan stenuldsløsninger noget særligt, når det kommer til bæredygtigt træbyggeri:

- Stenuld passer naturligt ind i fremtidens bæredygtige byggeri i massivtræ på flere niveauer. Stenuld er baseret på sten og dermed naturligt lige som selve det massive træ. Det er brandsikkert og beskytter beboerne og konstruktionen. Endelig er stenuld genanvendeligt og bevarer sin funktion i hele bygningens levetid, fortæller konsulent hos Rockwool Sverige Magnus Kamstedt.

-los


Læs mere om Facader

22/1 2018