Aktuelle nyheder - Facader

Professoren og jagten på den gode klimaskærm Byggebranchen har i høj grad taget ansvar, når det handler om fugtsikkerhed. Det glæder ’Mr. Klimaskærm’, Johnny Kronvall.

Professoren og jagten på den gode klimaskærm

Professor Johnny Kronvall leder stadig efter de små forandringer, der kan skabe den bedste klimaskærm, så bygningen er velisoleret, lufttæt og fugtsikker

Del artiklen på

Professor Johnny Kronvall er gået på pension, men hans engagement minder mere om en nyuddannet bygningsingeniør. Næsten alt – bygningens økonomi, trivslen, miljøpåvirkningen og den langsigtede bæredygtighed – afhænger ifølge ham af klimaskærmen.

- Jeg søger efter de små og store forandringer, der skaber den gode klimaskærm. En del af dem er oplagte, mens andre er lidt mere komplicerede, siger han.

Udtrykket ’Den gode klimaskærm’ er Johnny Kronvalls egen opfindelse, der skal lede tankerne hen på ’det gode liv’ og ’den gode samtale’. Han kan tale og skrive længe om den gode klimaskærm – senest til et kommende nummer af et populærvidenskabeligt tidsskrift – men dybest set handler det om tre ting: bygningen skal være velisoleret, lufttæt og fugtsikker. Vi tager det i samme rækkefølge.

Velisoleret
- Her er der nok mest at gøre. Nogle gange bliver materialevalget i byggeriet håndteret lidt som en ’hestehandel’. Dermed mener jeg, at det ofte forhandles væk i løbet af processen. Selvom der er foreskrevet isolering med en bestemt lambdaværdi, er det ikke altid sikkert, at det bliver sådan i praksis.

- I mine øjne er det nærmest uansvarligt ikke at bygge med de bedste materialer, der findes. Vi taler om bygninger, der vil stå i mange årtier – og lige så længe har man økonomiske fordele af en bedre isolering.

Lufttæt
- Efter oliekrisen i 70’erne begyndte flere og flere at indse vigtigheden af lufttætte hus for at holde varmeomkostningerne nede. Da jeg var ph.d.-studerende ved Lunds Universitet i 70’erne, deltog jeg i udviklingen af en metode til tæthedsprøvning til måling af bygningers lufttæthed. Denne metode blev senere til svensk og international standard.

- Det synes jeg, at både opdragsgiverne og entreprenørerne klarer godt i dag. En tæthedsprøvning af en bygning er også en god målestok for kvaliteten og nøjagtigheden af stort set alt byggearbejdet.

Fugtsikker
- Også når det kommer til fugtsikkerhed, har branchen i høj grad taget ansvar. Man anvender den eksisterende viden, man har tjeklister og udfører kvalitetskontrol, så man ikke overser noget. De fleste større entreprenørvirksomheder har specialister inden for området, og de undersøger fugtsikkerheden allerede i projekteringsfasen, inden byggeriet sættes i gang.

- De lyder måske enkelt, men den gode klimaskærm er resultatet af en lang række små og store beslutninger inden for disse tre delområder. De er under påvirkning fra en række aktører, lige fra forbrugere til industri og bygherrer, alle med forskellige interesser.

-los

Læs mere om Facader

5/10 2017
Facadebeklædning FacaderArmeringBetonmørtelFacade tætnings kitFacadeelementerFacadeisoleringFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadestukFacadeventilerGavlKlimaskærmMaterielopbevaringMurbinderePudsStilladserVindspærreÆdeltræTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder