Aktuelle nyheder - Facader

Rådgiver oplever flere farlige altanerBærejernet var rustet helt igennem, hvilket betød at altanerne under belastning kunne være knækket.

Rådgiver oplever flere farlige altaner

Blandt dem er en ældre andelsboligforening i Vanløse, der har fået udskiftet deres altaner, fordi de var i fare for at brase sammen

Del artiklen på

Andelsboligforeningen Damsøvænget i Vanløse er en gul murstensbygning i tre og fire etager, bygget i 1938 og består af 81 andele. Bygningen er bevaringsværdig i kategori Save 4 og må derfor kun renoveres efter særlige regler.

Samtidig hører den også til en anden og mere negativ kategori ved at være en af de ejendomme, hvor altanerne kan være meget nedslidte med risiko for at brase sammen, fortæller projektchef i Gaihede, Henrik Bjørndal, der har fået projektet i Vanløse i mål:

- Som rådgiver støder vi i stigende grad ind i ældre ejendomme, hvor altanerne er konstrueret på en sådan måde, at de i dag ikke længere er sikre at opholde sig på. Igennem de seneste par år har vi i samråd med eksperter fra DTU, Force Technology og SBi (Statens Byggeforskningsinstitut) anbefalet flere ejendomsejere at lukke en række altaner i hovedstaden af hensyn til beboernes sikkerhed, siger han.

Ofte umuligt at renovere
Rådgivningsfirmaet har gennem årene fået en stor erfaring med den slags sager og bliver brugt af byggemyndighederne på området – bl.a. SBi, som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet:

- Det er en tung beslutning at skulle udskifte altaner med omfattende konsekvenser, så derfor drøfter vi det grundigt med de forskellige parter, inden vi anbefaler noget. Ofte er det desværre umuligt at renovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i betonbund-konstruktionen. I en række sager, vi er i gang med nu, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt i sådan en grad, at de ikke kan renoveres og må udskiftes, siger Henrik Bjørndal.

De samme konklusioner fra eksperterne fik AB Damsøvænget i 2016. Alle kunne se de store udfordringer med altanerne. Bestyrelsen havde allerede i 2015 lukket en altan pga. meget dårlig stand. Så da eksperterne i 2016 dødsdømte altanerne hos AB Damsøvænget, var bestyrelsen afklaret:

- Det var ikke andet at gøre end at gå i gang. Vi var enige i bestyrelsen. Der var kun en vej at gå, og der fremlagde vi for foreningen, fortæller formand Bente Hansen, der er formand for andelsboligforeningen.

For kompliceret til selv at klare
Alle i foreningen var dog ikke klar til det store projekt i første omgang, da det betød huslejeforhøjelse, og det gjorde ondt. Men efter orienteringsmøder og en grundig gennemgang af byggeprojekt og økonomi gik det op for beboerne, at det var en nødvendig proces. Og så blev projektet skudt i gang.

Grundet et sammenfald i udskiftning af rådgivere og entreprenører og en lidt sej myndighedsbehandling har projektet dog trukket i langdrag. Og det er Bente Hansen og bestyrelsen ærgerlig over. Hun roser Gaihedes projektchef for at tage ansvar og få sagen lukket sammen med altanentreprenøren.

- Vi er meget tilfredse med, at vi har haft en rådgiver til at styre projektet. Det er for kompliceret til, at vi kunne have klaret det alene med en altanentreprenør. I dag er vi ved at være i mål, og det betyder så meget. Altaner giver en livskvalitet, som vi ikke kan undvære, fortæller hun.

-kj

Læs mere om Facader

23/10 2020
Facadebeklædning FacaderBetonmørtelByggerådgivningFacadeelementerFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadetætningIsoleringsholderMarkiserMaterielopbevaringPudsRustfrie skruerScreensSkodderSkruerSolskærmeStål skruerStilladserTræfacaderUdvendig solafskærmingUdvendige persiennerVindspærreTilføj dit firma her.
Send en mail.