Rigets nye børnehospital har snart skelettet på plads
LM Byg er næsten færdig med råhusarbejderne til Rigshospitalets nye børnehospital, Mary Elizabeths Hospital. Nu mangler der kun montagen af de sidste 700 ud af 2.600 facadeelementer
60.000 m2 fordelt over otte fingerformede fløje i otte etager. Så stort bliver Rigshospitalets nye børnehospital, Mary Elizabeths Hospital - Riget for børn, unge og gravide, når det åbner for de første patienter i 2026.
Med Mary Elizabeths Hospital er det ambitionen at skabe et banebrydende børnehospital, der sætter nye standarder for behandlingsforholdene for børn, unge, fødende og deres familier.
Derfor er det den nyeste viden om helbredende arkitektur, der danner rammen for det nye børnehospital.
Her er leg, logik og lethed nøgleordene, og det kommer bl.a. til udtryk i hospitalets unikke form, der er som to hænder, der ligger ovenpå hinanden og strækker fingrene ud mod omverdenen.
Det er råhusentreprenøren LM Byg, der sammen med M.J. Eriksson varetager entreprisen 'lukket råhus' på det store børnehospital.
De har siden 2021 haft fuld fremdrift på byggeriet, som er vokset stødt med en etage hver sjette uge. I juni kunne LM Byg og Rigshospitalet fejre rejsegilde på det store børnehospital, og her godt fem måneder efter står det store betonskelet færdigt.
- Når det kommer til bygninger, er det ofte alt det udenpå, der stjæler fokus - det er det, man kan se, og det forstår jeg godt. Men ligesom et godt fundament er altafgørende i livet - om man taler karriere, familie eller byggeri - så gælder det samme for det nye børnehospital ved Riget.
- Det er et kompliceret byggeri, der har nogle meget specifikke funktioner, hvor råhuset er helt afgørende for det færdige byggeri og den fremtidige hverdag for personale og patienter, siger sektionsdirektør hos LM Byg, Christian Lyck Qvist, og fortsætter:
- I LM Byg er vi utrolig stolte over at bruge vores råhusspeciale og håndværk på dette fantastiske, unikke og meningsfyldte projekt. Vi bygger et hospital i verdensklasse sammen med Region Hovedstaden, og det gøres gennem åbenhed, kreativitet, fællesskab og med projektet og samarbejdet i fokus. Jeg er imponeret og stolt over projektteamets indsats.
Hos Center for Ejendomme, som er bygherre på projektet, er der stor tilfredshed med fremdriften, og her ses særligt det gode samarbejde med LM Byg som en væsentlig årsag:
- Et godt samarbejde er helt afgørende for, at vi har en byggeplads med fremdrift. På Mary Elizabeths Hospital har vi i en lang periode haft et konstruktivt og dialogbaseret samarbejde med LM Byg, der står for råhus og lukning.
- Her har respekt og forståelse for hinanden været et gennemgående tema. Vi har nu igangsat to nye entrepriser på henholdsvis aptering og installationer, hvor vi håber på at kunne mødes om opgaverne på en tilsvarende måde, siger Michael Hyllegaard, senior projektchef i Center for Ejendomme.
LM Byg har entreprisen på 'lukket råhus', hvor entreprenøren opfører råhuset, udfører alle udvendige lukningsarbejder på facaden og lægger taget på det, der skal blive til et banebrydende hospital for børn, unge, gravide og deres familier.
Det 60.000 m2 store råhus har nu nået sin afslutning, og i samarbejde med underentreprenøren, UPB, AS, er LM Byg nu 73 % i mål med at montere de specialfremstillede facadeelementer på den 26.000 m2 store facade.
Facaden består af 2600 facadeelementer i flere forskellige størrelser. Et element vejer i gennemsnit det samme som en campingvogn.
Facadebeklædningen er et miks af glaspartier og aluminiumselementer i fire forskellige størrelser. Det største element fylder næsten 20 m2, måler mere end fem meter i højden og mere end tre meter i bredden.
Alle elementer er underlagt strenge tekniske, termiske, hygiejne- og materialemæssige krav.
Med et færdigt råhus og en facade, der nærmer sig mål, er LM Byg nu i fuld gang med tagarbejdet på første halvdel af huset, og det forventes at 'lukket råhus' afleveres i starten af foråret 2024.
-dc