bygma
bygma
scroll
Solcellefacader giver rekordlavt energiforbrug
Foto: Adam Stirling.

Solcellefacader giver rekordlavt energiforbrug

Med integrerede solceller på både tag- og terrassegelændersystemer skiller Orklas nye hovedkontor sig ud som en moderne og bæredygtig bygning med sin egen energiproduktion

Arkitektur

Orkla House er baseret på innovation, modernitet og bæredygtighed. Bygningen er placeret i Skøyen i Oslos tredje største offentlige transportstation og tilbyder en åben atmosfære med en 16-etagers kontorblok, en syv-etagers beboelsesejendom med et grønt tag og et erhvervsområde i stueetagen med pop-up-butikker og restauranter. Orklas ide var at simulere en miniatureby, hvor beboerne har alting samlet under ét tag med fokus på moderne og bæredygtig livsstil.

900 enhedsopdelte facadeelementer (8300 m2) fra Wicona er blevet anvendt til konstruktionen. Vinduesdybderne varierer mellem 80 og 240 cm og stigende i takt med bygningens højde. De enhedsopdelte elementer er udstyret med automatiseret dynamisk glas, som forøger eller reducerer gennemsigtigheden afhængigt af de udendørs lysforhold. Det resulterer i lavere energiforbrug og en mere behagelig indendørs belysning.

Bæredygtigt og gennemsigtigt
De solcelleintegrerede gelændersystemer producerer årligt op til 12-14.000 kilowatt elektricitet. I kombination med solcellerne på det grønne tag giver det bygningen mulighed for at producere sin egen energi og være mere bæredygtig.

Orkla Houses opvarmnings- og kølebehov er blevet markant reduceret til et minimum. De velisolerede facade- og vinduessystemer sikrede Orkla House en klassificering som BREEAM-Nor Excellent med energimærkningen A.

Orkla House har facadesystemet Wictec EL SG, som er elegant med slanke profiler, hvilket øger gennemsigtigheden markant og reducerer skygger. Anvendelsen af enhedsopdelte facadeelementer gav mulighed for meget høje sundheds-, sikkerheds- samt kvalitetssikringsstandarder, eftersom hvert enkelt facadeelement produceres og samles i et kontrolleret fabriksmiljø i stedet for at være udsat for upålidelige vejrforhold. Derudover blev der leveret omkring 2000 m2 Wictec50 slanke glasfacader, som blev monteret i stueetagen.

-kj

9/9 2019