Stilladspresenninger bliver til cirkulære affaldsposer Søskendeparret Trine Bishop og Morten Birkehøj fra Kobensac oplever stor efterspørgsel på deres affaldsposer, produceret af afdækningsplast fra Københavns stilladser. Foto: Kobensac.

Stilladspresenninger bliver til cirkulære affaldsposer

Det er ikke længere nødvendigt at smide afdækningsplasten på forbrændingen. I et nyt projekt bliver plasten fra presenninger syet om til affaldsposer, der kan bruges igen og igen

- Vi så plasten ligge rundt om i byen, og vi fik lov til at tage den med hjem. Inden vi vidste af det, havde vi et brugbart produkt, som lynhurtigt blev kendt via de sociale medier. Og i dag har vi også fået hul på de store kunder.

Sådan siger Trine Bishop, der sammen med sin bror, Morten Birkehøj, under brandet Kobensac har skabt en socialøkonomisk virksomhed, der producerer et efterspurgt cirkulært produkt af afdækningsplast fra byggestilladser: Affaldsposer, der holder i årevis og nu begynder at udkonkurrere engangsposer af plast i store virksomheder og det offentlige.

- Vi var lamslåede over, at plasten blev kørt til forbrænding. Men den kan desværre ikke indgå i genbrugsplast, fordi det er blød plast. Derfor fik vi idéen til at vaske plasten, skære det op og sy genanvendelige affaldsposer af det, fortæller Trine Bishop.

Hård start
I begyndelsen gik det trægt med produktion og salg, og der var sorte udsigter for søskendeparrets ambition om en større produktion. Derfor kneb Bishop og Birkehøj sig i armen, da EU-projektet ’Bæredygtig Bundlinje 2.0’ tilbød sig.

I ’Bæredygtig Bundlinje 2.0’, der støttes med 13,9 mio. kr. fra EU's Regionalfond, får virksomheder i en række storkøbenhavnske kommuner vurderet deres potentiale for cirkulær økonomi. Desuden bliver der lagt en konkret plan for, hvordan virksomheden med en grøn forretningsmodel kan bidrage til at gøre Danmark mere energi- og ressourceeffektivt.

Kobensac fik både en analyse og en grøn forretningsplan, og i EU-projektet blev virksomheden også koblet sammen med Dansk Stillads Service (DSS). Kobensac henter nu kasseret afdækningsplast (presenninger) hos DSS, hvorefter presenningerne syes om til affaldsposer.

Udstilles på museer
Kobensac har allerede fået stor opmærksomhed i offentligheden og flere store virksomheder som kunder. Produkterne bliver solgt og vist på Louisiana Museum, Arken, Moesgård Museum og ARoS, og Frederiksberg Kommune har bestilt 500 poser, som skal testes af borgere.

FN Byen er blandt storkunderne, der har meldt sig. I det store hovedsæde på Marmormolen i København, hvor 11 FN-organisationer med ca. 1500 ansatte holder til, har 300 Kobensac-poser afløst bio-engangsposer af plast på toiletterne.

Kobensac arbejder lige nu på at få lavet et værktøj, der for kunderne kan beregne, hvor meget CO2 der kan spares med Kobensacs produkter. Men selv om CO2-aflastningen endnu ikke er blevet beregnet, er skiftet allerede nu en god forretning for FN Byen, siger cleaning manager Henriette Krogh Hansen:

- Kobensacs poser kan genbruges år efter år, og vi regner med, at vi kan spare så meget på poser, at vi har tjent hele investeringen hjem på et år, forklarer hun.

Store grønne besparelser
’Bæredygtig Bundlinje 2.0’ arbejder med 100 virksomheder, der er på forskellige stadier i hvert deres projekt. Fælles for alle virksomheder er, at de får udarbejdet en grøn forretningsmodel.

Den potentielle miljøgevinst i ’Bæredygtig Bundlinje 2.0’ er høj: Hvis alle deltagende virksomheder implementerer indsatserne fra deres nye, grønne forretningsmodeller, vil det samlet set med udgangspunkt i projektets nuværende resultater give en årlig besparelse på over 5916 ton CO2. På samme måde kan virksomhederne potentielt spare 50.500 gigajoule på energiregnskabet og 889 ton materialer – hvert eneste år.

- Og så er der alt det, der ikke kan måles: Kompetenceløftet, begejstringen og den grønne modningsrejse i virksomhederne. Vi plejer at sige, at vi har skabt succes, når vi efterlader en virksomhed, der er blevet tændt af den grønne ild, for det har stor betydning for os, når virksomhederne efter vores projekt gerne skal videre i deres grønne omstilling, siger Lise-Lotte Schmidt-Kallesøe, seniorprojektleder i Gate 21, der står bag ’Bæredygtig Bundlinje 2.0’.

Grøn optimisme
De mange storkunder har for alvor skabt tro på fremtiden hos Kobensac. Trine Bishop og Morten Birkehøj er ved at se sig om efter større lokaler og håber i nærmeste fremtid at have 10 mand ansat til at afhente, rengøre, opskære og sy affaldsplast.

- Vi producerer lige nu omkring 300 poser om ugen, og vi skal op på ca. 1500 om ugen for at have en forretning, der kan give Morten og mig vores løn. Heldigvis får vi lige nu hjælp fra ’Bæredygtig Bundlinje 2.0’ til at lave en business case, der sikrer, at vi kan udvide, uden at vi skalerer os i stykker, siger Trine Bishop.

’Bæredygtig Bundlinje 2.0’

Bag projektet står et stort partnerskab med 21 partnere: Udover Gate 21, som er operatør, tæller partnerskabet ni kommuner, fem videninstitutioner (bl.a. DTU og Aalborg Universitet), fire brancheorganisationer og to energirådgivere.

Målet er at hjælpe 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller. Alle virksomheder bliver tilbudt en energiscreening, der afdækker muligheden for energibesparelser. Derefter kan virksomhederne vælge mellem flere rådgivningsforløb inden for mere cirkulærøkonomiske initiativer.

’Bæredygtig Bundlinje 2.0’ begyndte i april 2019 og løber til udgangen af oktober 2022. EU's Regionalfond har støttet med 13,9 mio. kr.

-dc

13/7 2022
  • Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    politik ›Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark Det skal gøres nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø
  • 1.juli skærpes CO2-krav for nybyggeri ned til 150 kvadratmeter

    1.juli skærpes CO2-krav for nybyggeri ned til 150 kvadratmeter

    politik ›Få boligejere ved, at der kommer CO2-grænseværdier på nybyggede boliger i 2025. Men hvad med håndværkerne? Om godt og vel et halvt år træder det nye Bygningsreglement, BR25 i kraft, og dermed også nye CO2-grænseværdier for nybyggeri
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Håndværkerfradraget er alt for sølle

    Håndværkerfradraget er alt for sølle

    maling ›Danske Malermestres direktør er ærgerlig over, at malerfaget endnu engang er håndværkets stedbarn, når det gælder håndværkerfradraget
  • Karsten Hønge (SF):Svindel og rå kynisme ved asbestarbejde

    Karsten Hønge (SF):Svindel og rå kynisme ved asbestarbejde

    nedrivning-og-miljoesanering ›”Asbest slår mennesker ihjel ”. Der dør flere mennesker af asbest i Danmark om året, end der dør i trafikken
  • Det bliver lettere at bygge fabrikker

    Det bliver lettere at bygge fabrikker

    tilbygning ›Der er stor ros til regeringen fra Dansk Industri for en aftale, der blandt andet tager et længe ventet opgør med bøvlede regler, så det bliver langt lettere at bygge nye fabrikker
  • Manipulation med lovgivningen

    Manipulation med lovgivningen

    politik ›Det er ganske vist lovligt, men det ligner samtidig et direkte angreb på borgernes retssikkerhed, når Folketinget med en anlægslov gennemtvinger Nyborg Slot projektet
  • Stadig penge tilbage i energipuljer – men det er snart slut

    Stadig penge tilbage i energipuljer – men det er snart slut

    politik ›Hvis man tænker på at få en varmepumpe, isolere eller skifte de gamle vinduer ud med nyere, mere energieffektive varianter, så er det nu, der skal søges om tilskud nfra Varmepumpepuljen eller Energirenoveringspuljen