Aktuelle nyheder - Facader

Tegl tænkt i kirkelig kontekstFoto: Laura Stamer.

Tegl tænkt i kirkelig kontekst

I kapellet på Odder Ny Kirkegård har arkitekten skabt en skulpturel bygning, hvor højtidelighed og enkelthed hersker side om side

Del artiklen på

På Odder Ny Kirkegård får man hurtigt øje på det tilhørende kapel. Bygningen, der blev opført i sommeren 2019, er placeret på kirkegårdens højeste punkt og troner med sine røde farver ud over de grønne omgivelser.

Det er Gjøde & Partnere Arkitekter, der står bag byggeriet, og her har fokus fra start været at skabe en skulpturel bygning med en kunstnerisk æstetik. Derfor er eksklusive materialer et gennemgående træk ved bygningen – og især valget af tegl har spillet en afgørende rolle.

- Vi har skabt Odder Kapel som en skulpturel bygning, der iscenesætter mødet mellem lys og skygge. Et lille kunstværk i sig selv, der med sine røde farvetoner skaber en stilfærdig kontrast til kirkegårdens grønne nuancer. Kapellet er en ceremoniel bygning, der ikke er knyttet til én bestemt trosretning. Det skal kunne favne alle, også ikke-troende. Derfor har vi givet bygningen et helt enkelt og tidløst udtryk, der skaber en smuk ramme om den sidste afsked, forklarer arkitekten bag byggeriet, Johan Gjøde.

I realiseringen af dén vision har teglløsningen spillet en nøglerolle:

- Det er et helt særligt murværk, der udgør kapellets facade. Krumme hjørner og fremtrukne mursten danner et relief, som fanger solens stråler og leder lyset omkring bygningen og mod indgangene. I kapellets nordlige hjørne er murværket perforeret, hvilket skaber smukke lys- og skyggevirkninger. I dagtimerne oplyses ceremonirummet af solens udefrakommende stråler, og i aftentimerne lyser selve kapellet den omkringliggende kirkegård op. Dét spil mellem lys og skygge, som vi har skabt, er med til at symbolisere livets gang og foranderlighed – på en helt enkel og stilfærdig måde, uddyber Johan Gjøde.

Foto: Laura Stamer.

En simpel og meget kompleks løsning
For Søren Henrichsen, der er arkitektrådgiver hos Egernsund Wienerberger, har Odder Kapel været en opgave lidt ud over det sædvanlige:

- Det interessante ved denne teglløsning er, at den på én gang er simpel og meget kompleks. Simpel, fordi hele murværket er opført i vores Multirød-mursten og har et ensartet præg med sine klassiske røde toner. Kompleks, fordi kapellet har en helt særlig udformning. Det skyldes ikke alene det dynamiske mønstermurværk, men også det faktum, at bygningens tre hjørner er bygget runde. Bl.a. af den grund har vi produceret en lang række forskellige specialsten med forskellige krumninger – alle sammen af den samme Multirød-tegltype, siger Søren Henrichsen og tilføjer:

- Alt i alt har det virkelig været et spændende samarbejde med Gjøde & Partnere Arkitekter. Som teglproducent er det altid interessant, når arkitekten tør tænke ud af boksen og virkelig tør tænke tegl ind i en kunstnerisk og æstetisk kontekst.

-kj

Læs mere om Facader

27/10 2020
Facadebeklædning FacaderBetonmørtelByggerådgivningFacadeelementerFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadetætningIsoleringsholderMarkiserMaterielopbevaringPudsRustfrie skruerScreensSkodderSkruerSolskærmeStål skruerStilladserTræfacaderUdvendig solafskærmingUdvendige persiennerVindspærreTilføj dit firma her.
Send en mail.