left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Facader

Valgte træfacade til unik hytte i de norske fjeldeOver tid vil træet få en sølvgrå patina, som kommer til at stå flot til det omgivende naturlandskab. Fotos: Knut Bry

Valgte træfacade til unik hytte i de norske fjelde

Arkitekt Jon Danielsen Aarhus valgte Kebony til facaden på den svært tilgængelige Ustaoset-hytte, da træet er både miljøvenligt og modstandsdygtigt over for vind og vejr

Del artiklen på

Hytten Ustaoset, bygget ved foden af bjergplateauet Hardangervidda i Norge, tilbyder de besøgende en unik udsigt. Vejen dertil foregår til fods, og det var derfor vigtigt for arkitekt Jon Danielsen Aarhus, at hytten ikke kræver for meget vedligehold. Bl.a. derfor valgte han at bruge træ fra Kebony til hyttens ydre facade, da materialet både er miljøvenligt og modstandsdygtigt over for vind og vejr.

Selvom Kebony er et naturmateriale, kræver træet ingen særlig vedligeholdelse udover normal rengøring. Den patenterede Kebony-teknologi er en norsk udviklet miljøvenlig proces, der modificerer bæredygtigt nåletræ gennem opvarmning af træet med en biobaseret væske. Ved polymerisering af træets cellevægge får nåletræet de samme egenskaber som tropisk hårdttræ, såsom holdbarhed, hårdhed og dimensionsstabilitet, uden at man bliver nødt til at fælde de tropiske regnskove.

Hytten, der har plads til 13 personer, er taktisk placeret i vindretningen for at undgå en ophobning af sne ved indgangen. De lange spær forhindrer, at frosten lægger sig på vinduerne om natten.

En stærk og holdbar hytte
Med begrænset adgang til hytten var det afgørende for arkitekten, at de valgte materialer vil kunne stå tidens prøve. Kebony-træets holdbarhed og 30 års garanti sikrer, at hyttens udvendige facade ikke vil komme til at kræve endeløse behandlinger eller reparationer.

- Dette var et af de sværeste projekter, jeg nogensinde har udført. Men Kebony-træets evne til at modstå alle vejrforhold og samtidig opretholde en flot og moderne finish har gjort det muligt for mig at opnå det ønskede resultat, nemlig en stærk og holdbar hytte, der passer perfekt ind i sit naturlige miljø, siger Jon Danielsen Aarhus.

-losLæs mere om Facader

2/8 2018