Aktuelle nyheder - Facader

Vedligeholdelsesfrie gavlmalerierFoto: Steni Vision, specialtrykte facadeplader med reproduktioner af gavlmalerier.

Vedligeholdelsesfrie gavlmalerier

44 kunstværker udskiftes med reproduktioner trykt på holdbar facadebeklædning

Del artiklen på

De mange gavlmalerier i Ladegårdsparken i Holbæk er udført af en række forskellige kunstnere, og kunstværkerne betyder meget for boligselskabets identitet og arkitektur.

Kunstværkerne blev dog oprindeligt for tyve år siden udført på pudsede overflader, og det løbende vedligehold lægger derfor i dag beslag på store dele af driftsbudgettet.

- Problemet er, at der er trukket fugt ud i de områder, hvor kunstværkerne blev udført, med det resultat, at kunstværkernes maling og puds langsomt løsner sig og falder af, fortæller afdelingsformand, Uffe Frejdal Nielsen.

- Vi er meget stolte af vores gavlmalerier, men de kræver også en masse vedligehold. Vi har løbende repareret på puds og maling, men det holder kun et par år, så har vi problemet igen. Den slags tærer selvfølgelig på vedligeholdelseskontoen, og da vi hvert år kun har en vis sum til rådighed, har det betydet, at nogle af vores gavle ikke har fået den tiltrængte til en renovering.

Fremtidssikring af kunstværkerne
Løsningen til at fremtidssikre de kunstneriske gavle er leveret af Steni i forbindelse med en større tagrenovering.

- Da jeg fortalte om vores gavle, foreslog vores konsulent fra Steni at anvende specialtrykte facadeplader, Steni Vision, fortæller Uffe Frejdal Nielsen.

- Kunstværkerne fotograferes og malerierne reproduceres med tryk direkte på facadeplader, der er helt vedligeholdelsesfrie. De specialtrykte plader er en nøjagtig kopi af de oprindelige motiver.

Forebyggelse af hærværk
Udover de mange kunstværker har Ladegårdsparkens også en række facader, der er udført med fibercement. Facaderne udsættes med jævne mellemrum for hærværk og graffiti, og der er derfor etableret et samarbejdet med Steni om at opgradere facaderne med fokus på holdbarhed.

- De gammeldags fibercementplader går i stykker for et godt ord, og gennem årene har vi brugt mange penge på at udskifte ødelagte plader på grund af hærværk eller mødet med en affaldscontainer.

- Derfor har vi trykprøvet Stenis facadebeklædning, for at sikre os, at de kan modstå stød, slag og spark. Vi har konstateret, at Stenis facadeplader ikke sådan lige er til at slå i stykker, fortæller Uffe Frejdal Nielsen.

Ladegårdsparken har en politik om, at al nyopdaget graffiti skal være fjernet inden fyraften. Den opgave bliver selvfølgelig nemmere af, at Stenis plader er meget lette at rengøre for graffiti.

- Så selvom Stenis løsninger måske er en lidt større investering end traditionelle pladeløsninger, er det i sidste ende et langt billigere valg, da pladernes holdbarhed er stor og vedligeholdet er minimalt, siger Uffe Frejdal Nielsen.

Planlagt vedligehold
I takt med at de oprindelige facadeplader går i stykker, udskiftes de med Stenis pladeløsninger, ligesom de hårdest ramte områder af gavlmalerierne i fremtiden skiftes ud med Stenis specialtrykte plader, Steni Vision.

- Når vi i dag skifter en plade ud, så ved vi, at den holder i hvert fald de næste 60 år. Det giver os mulighed for at langtidsplanlægge vores vedligeholdelsesopgaver, så vi kan bruge budgettet bedst muligt.

- Ladegårdsparken er en stor forening med 22 blokke, og der lyder et par gavle måske ikke af så meget. Men på langt sigt er de vedligeholdelsesfri Steni-plader den mest økonomiske og holdbare løsning, slutter Uffe Frejdal Nielsen.

Steni Danmark er producent og leverandør af facade-, tag- og interiørplader. Facadeplader fra Steni har 40 års funktionsgaranti og en dokumenteret forventet levetid på mere end 60 år.

- eca

Læs mere om Facader

21/9 2017
Facadebeklædning FacaderArmeringBetonmørtelFacade tætnings kitFacadeelementerFacadeisoleringFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadestukFacadeventilerGavlKlimaskærmMaterielopbevaringMurbinderePudsStilladserVindspærreÆdeltræTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder