Aktuelle nyheder - Indeklima

Bedre indeklima gav bedre helbred

Antallet af klager over fugt i boligerne er helt forsvundet efter, at de 373 rækkehuse i Birkehegnet i Næstved har fået installeret ventilationsanlæg

Del artiklen på

Fugten drev ned ad vinduerne, og beboerne var trætte af at skulle tørre kondensvand op - især om vinteren, hvor vandet lå i små pytter i vindueskarmene, når folk stod op, og når de kom hjem igen fra arbejde. Samtidig begyndte rækkehusene at få fugtskader. Det fortæller projektkoordinator hos Bolig Næstved, Klaus Kjærbæk, om situationen, før boligselskabet i oktober 2014 begyndte at renovere de 373 rækkehuse og fælleshuse i Birkehegnet i Næstved:

- Før renoveringen kunne man mærke, at der i nogle boliger var fugtigt som i en ostebutik, og vi fik mange klager fra beboerne, siger han.

Frem til udgangen af 2017 renoveres hele Birkehegnet for over 300 mio. kr. Bygningerne, der blev opført i 1982 i letbeton, har vist sig ikke at være slidstærke. Bl.a. var mange vægge revnet, fordi limfugerne imellem letbetonelementerne var forvitrede. Nu har Bolig Næstved brugt 35 mio. kr. på at stabilisere lejlighedsskel og gavle i boligerne med et stålkryds - en slags 'korset', som holder bygningerne sammen.

Herudover har virksomheden MB Ventilation installeret anlæg fra ventilationsproducenten Genvex for 16 mio. kr. Det har sænket luftfugtigheden og fjernet fugtskaderne:

- Den helt store forskel i forhold til tidligere er, at beboerne ikke længere lever i et meget fugtigt indeklima eller oplever gener på grund af kondensvand. Før vi indsatte ventilationen, lå luftfugtigheden på omkring 55-70 %, mens et fornuftigt og behageligt indeklima bør ligge på 40-45 %. I forhold til bygningerne resulterede det i mug og fugtskjolder på mindre isolerede bygningsdele som ydervægge, vinduer og vinduesfalse. Ventilationen og efterisoleringen af lette facader har minimeret de problemer. Vi har ikke længere beboere, der klager over fugt, siger Klaus Kjærbæk.

Beboere fik hovedpine
Men ventileringen har ikke kun påvirket antallet af fugtige skjolder. Den har også påvirket beboerne:

- Ventilationen betyder, at luftfugtigheden i dag er tilpas. I vores gamle lejlighed havde vi før fugt og fugtskjolder, hvilket gjorde os trætte og gav hovedpine. Nu får vi hele tiden frisk luft ind og har fået mere overskud og energi. F.eks. er de huslige pligter blevet lidt mere overkommelige, lyder det fra Daniel Svendsen, der bor i Birkehegnet.

Ifølge en anden beboer, Gitte Dysted, fortæller også om, at ventilationen har gavnet helbredet:

- Før gik mine børnebørn hjem med snotnæse, når de havde været på besøg. Selv har jeg haft flere bihulebetændelser på grund af træk og fugtig luft. Samt konstant ondt i halsen, daglig hovedpine og forkølelse på forkølelse. Men i dag er fugten og mine skavanker væk. Det er blevet mere behageligt at bo i Birkehegnet, siger hun.

-kj

Læs mere om Indeklima

12/12 2017
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Fugttekniske løsninger
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening