LCA
LCA
scroll
Farveprisen går i år til ArbejdermuseetArbejdermuseet har til huse i arbejderbevægelsens gamle forenings- og forsamlingsbygning, der daterer sig tilbage til 1879.

Farveprisen går i år til Arbejdermuseet

Som helhed er der tale om farver, håndværk og teknisk kunnen i et fornemt samspil. Og netop det er begrundelsen for at give årets Farvepris til Arbejdermuseet

Det blev den store og gennemgribende restaurering af Arbejdermuseet i Rømersgade i København, der modtager Farveprisen 2022. Prisen er indstiftet af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond, og er på 150.000 kroner.

Prisen deles mellem Arbejdermuseet, Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Nationalmuseets konserverings- og restaureringsenhed. Det er 16. gang prisen bliver givet.

Arbejdermuseet har til huse i arbejderbevægelsens gamle forenings- og forsamlingsbygning, der daterer sig tilbage til 1879. Bygningen er opført af arbejderne selv – på deres ugentlige fridag. Bygningen, som i dag huser Arbejdermuseet, blev fredet i 1983, og er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa og den næstældste i verden. Arbejderbevægelsen kunne fejre sit 150-års jubilæum i 2021, og det \"fejrede\" Arbejdermuseet med en restaurering af det oprindelige forsamlingshus.

Da bygningen stod færdig, var det med hvidkalkede vægge og lofter – farverne kom først til senere. Men de kom, og i rigt mål. De farvearkæologiske undersøgelser har afdækket helt op til 15 farvelag og rester af dekorationer. Men der er ikke tale om, at farverne fra dengang blot er frisket op, der er justeret, tilpasset og genfortolket. Der er arbejdet med farverne, så der er et hierarki af farver og rum.

Som helhed er der tale om farver, håndværk og teknisk kunnen i et fornemt samspil. Og netop det er begrundelsen for at give årets Farvepris til Arbejdermuseet.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag 11. maj 2022 kl. 10.00-11.00 på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K.

-pf

9/5 2022