Aktuelle nyheder - Nedrivning & Miljøsanering

EU vil forbyde indkapsling af asbestAsbest har blandt andet været anvendt i tagplader

EU vil forbyde indkapsling af asbest

EU blæser til kamp mod asbest. Ikke færre end 675 stemte for, og kun to imod, da EU-parlamentet stemte for forslag til en strategi for fjernelse af alt asbest i Europa

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Vedtagelsen i EU betyder i praksis, at EU-parlamentet kræver, at Kommissionen tager initiativ til, at alle EU-medlemmer skal udarbejde en plan for kortlægning og fjernelse af asbest.

Samtidig skal det sikres, at der foretages asbestscreeninger af bygninger, før de kan sælges, udlejes eller klimarenoveres, og grænseværdien for asbest sænkes markant, ligesom indkapsling forbydes.

Med vedtagelsen i EU-Parlamentet er der lagt pres på Kommissionen for at få fjernet asbest fra byggeriet, og det får betydning for ikke bare byggearbejdere, men også eksempelvis brandmænd og brugere af asbestforurenede bygninger.

Historisk beslutning
Nikolaj Villumsen, der er medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten, peger på, at der årligt dør tusinder af bygningsarbejdere, på grund af manglende beskyttelse mod asbeststøv, og han kalder i en kommentar beslutningen i parlamentet for ’historisk’.

I betragtning af, at der fra EU-Kommissionens side er lagt op til, at 35 millioner bygninger i EU’s medlemslande skal energirenoveres EU-parlamentarikerne, får beslutningen om fjernelse af asbest indflydelse på dette arbejde, idet der skal ske en obligatorisk screening for asbest i alle de pågældende bygninger, hvis beslutningen føres ud i livet af Kommissionen..

Markant lavere grænseværdi
Asbest er blevet anvendt i hele verden i ikke mindst byggematerialer, og det skønnes at være skyld i over 30.000 dødsfald årligt alene i EU-landene.

Især er asbest anvendt i tagplader, men det blev forbudt i 1988. Der findes dog fortsat mange tage rundt om på ikke mindst danske parcelhuse, der stammer fra tiden før forbuddet blev erffektueret. 

Grænseværdien for asbest sættes markant ned fra nu 100.000 fibre pr. kubikmeter til 1.000 fibre pr kubikmeter.

Pinligt fodslæbende
I BAT-kartellet er sekretariatsleder Gunde Odgaard ifølge 3f’s Fagbladet ikke tilfreds med EU-Kommissionens indsats indtil dato:

- Det er pinligt, at kommissionen er så fodslæbende. Rapporten må give stof til eftertanke til kommissionen. Nu har parlamentet talt så tydeligt, at der må sidde nogle regeringer rundt omkring i EU, der har arbejdere og sundhed i fokus, og som vil sikre, at kommissionen rent faktisk vedtager dét, parlamentet har vedtaget i rapporten, siger Gunde Odgaard til Fagbladet.

Læs mere om Nedrivning & Miljøsanering

25/10 2021