Udsolgte sæder til kursus om ny autorisationsordning på asbestområdet
Stor efterspørgsel på kursus om sikkerhed ved arbejde med asbest - Bornholmerne vil også være med
EUC Sjælland oplever stor interesse og udsolgte sæder til deres kursus 'Sikkerhed ved arbejde med asbestholdige materialer'.
Selvom efteruddannelseskurset måske ikke lyder som verdens mest spændende ved første øjekast, har efterspørgslen været imponerende høj, blandt andet grundet kommende regler for arbejdet med asbest. Kurset har tiltrukket deltagere fra hele regionen.
Og så har bornholmerne ringet. De vil også have undervisning i emnet.
Faglærte og ufaglærte tømrere, vvs'ere og murere har nok at se til normalt. Men snakken og bevidstheden om det farlige byggemateriale asbest kommer også til at fylde en del på værkstederne fremover.
Folketingets partier har nemlig med en ændring af arbejdsmiljøloven vedtaget en autorisationsordning på asbestområdet, der indebærer, at virksomheder fremover skal have autorisation for at nedrive asbestholdigt materiale.
Autorisationsordningen træder i kraft 1. juli 2024. Virksomheder vil derefter have frem til 1. januar 2025, hvor kravet om autorisation træder i kraft, til at indrette sig efter den nye ordning og søge om at blive autoriseret.
For at kunne få en autorisation skal virksomheder have et kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig, der er er autoriseret via efteruddannelseskursus.
- Som uddannelsesinstitution, der også efteruddanner voksne, der allerede er ude på arbejdsmarkedet, har vi et stort ansvar for at følge med i lovgivningen indenfor de forskellige brancher, så vi kan tilbyde alle faglærte og ufaglærte altid at være på den lovlige - og sikre - side af arbejdet.
- Det er afgørende, at håndværkere og andre fagfolk er ordentligt uddannet i håndtering af asbest for at sikre både deres egen og andres sikkerhed, siger Dorthe Borchmann, uddannelseskonsulent hos EUC Sjælland, der har faciliteret kurset.
Normalt afholdes kurset på EUC Sjællands adresse i Haslev, men i maj blev der afholdt et på Bornholm, som blev udsolgt med det samme.
Til september kommer der endnu et, og det er også allerede nu udsolgt. Det kommer til at foregå på Campus Bornholm, hvor gymnasium, erhvervsuddannelser og voksen-efteruddannelsesområdet er samlet på ét sted.
Hvorfor en sjællandsk uddannelsesinstitution skal facilitere et efteruddannelseskursus om arbejdet med asbest på Bornholm kan måske undre nogle, men det understreger, hvordan industrien tager det alvorligt.
Campus Bornholm kontaktede EUC Sjælland med henblik på at få afholdt et kursus for øens håndværkere, der arbejder med nedrivning.
EUC Sjællands kursus forbereder deltagerne til at opfylde disse nye regler og sikre, at de kan håndtere asbest på en sikker og forsvarlig måde.
Kurset dækker blandt andet arbejdet med indvendig nedrivning af fliser og puds, gulvklinker, linoleumsgulve og lofter fra før 1980, hvor risikoen for asbest kan være til stede.
En tommelfingerregel, som deltagerne lærer, er at behandle materialer som potentielt asbestholdige, hvis der ikke er foretaget en asbestprøve.
Kurset gør deltagerne i stand til at arbejde med asbestholdige materialer og deltage i nedrivning både indvendigt og udvendigt i bygninger, skibe, tog og maskiner, hvor asbest har været brugt som isolering mod varme, kulde, støj, fugt og brand.
-rh