
2024 blev et jubelår på arbejdsmarkedet
Ifølge Danmarks Statistik faldt antallet af ledige dagpengemodtagere fra december til januar med 1.200, mens antallet af ledige kontanthjælpsmodtagere faldt med 100
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Det betyder, at der er 73.800 fuldtidsledige på dagpenge og 12.400 fuldtidsledige på kontanthjælp
Cheføkonom Bo Sandberg, brancheforeningen Aktive Ejere understreger, at det er et arbejdsmarked – og dermed dansk økonomi – i absolut topform, der har taget hul på det 2025.
Han advarer dog om, at dansk økonomi og beskæftigelsen senere på året kan blive kastet ud i ubehageligheder i skikkelse af en eventuel handelskrig med USA.
Rekordhøj beskæftigelse
Ifølge Bo Sandberg har ledighedsprocenten ligget fladt på 2,9 procent af arbejdsstyrken 14 måneder i træk. I januar dækker den uændrede ledighedsprocent tilmed over et fald i ledigheden på 1.400 personer:
- Den lave ledighed skal ses i sammenhæng med vores rekordhøje beskæftigelse på 3.040.000 lønmodtagere - og med det flotte facit, at der alene i 2024 netto blev skabt 34.400 nye jobs.
- Hvis man dertil lægger gennemsnitlige lønstigninger på 4,8 procent i 2024, er det et jubelår på arbejdsmarkedet, vi netop har lagt bag os, siger cheføkonomen.
Nuanceforskelle i ledigheden
Der er geografiske nuanceforskelle i ledigheden, men ingen landsdele har højere ledighed end 3,5 procent, som er niveauet i ”Byen København”, der primært dækker Københavns og Frederiksberg Kommune.
Lavest ledighed findes i Nordsjælland og Vestjylland med 2,1 procent, tæt forfulgt af Bornholm og Østsjælland med 2,2 procent:_
- Det viser, at der er godt gang i hjulene både øst og vest for Storebælt, siger Bo Sandberg.