Aktuelle nyheder - Ny- & tilbygning

Det er muligt at bygge billige studieboligerVisionen har været at skabe et byggeri, hvor kvalitet og gode priser sikrer projektets succes gennem flere generationer. Foto: Jorton.

Det er muligt at bygge billige studieboliger

Ikke langt fra indre by i Aarhus er der opført gode og billige studieboliger, der ifølge bygherren tager højde for beboernes behov og ønsker

Del artiklen på

På Sandkåsvej i Aarhus har man opført nye studieboliger, der foruden en fin beliggenhed også har en høj kvalitet, til en studievenlig pris. Bygherren AlmenBo Aarhus gjorde det klart fra projektets begyndelse, at en langtidsholdbar boligløsning for de studerende krævede, at alle tre punkter blev opfyldt.

Men hvordan når man i mål med så ambitiøst et projekt? Først og fremmest kræver det, at bygherre, entreprenør og arkitekt fra begyndelsen har en god dialog, hvor alle muligheder og udfordringer afdækkes. Og netop en god dialog har været bærende for hele byggeriet, og alle aktører har været indforstået med, at man har måttet arbejde kreativt for at nå målet.

Dreyer Arkitekter har, med deres erfaring indenfor almene- og studieboliger, været de helt rigtige til at sætte stregerne, så hver en kvadratmeter er blevet udnyttet optimalt:

- Vi er meget bevidste om, at de studerende har et lavt rådighedsbeløb, så hvis vi ikke bygger nogle billige boliger, vil det her projekt aldrig blive en succes. Vores første mål var derfor at udnytte alle kvadratmeter bedst muligt. Det krævede, at vi dykkede ned i små detaljer som eksempelvis badeværelset, hvor vi har delt det op i små enkeltdele, for igen at samle det i en helhed, hvor alt unødvendig plads er skåret fra fortæller Kåre Kjartan Søstrøm, arkitekt og direktør i Dreyer Arkitekter. Han fortsætter:

- Samtidig har vi formindsket fællesarealerne. I stedet for at have mange små fællesområder, som man ofte ser i lignende boliger, har vi i stedet få store, så pladsen bruges på flere og større boliger, fortæller Kåre Kjartan Søstrøm, arkitekt og direktør i Dreyer Arkitekter.

Bæredygtighed på flere parametre
De grønne ambitioner er ifølge bygherren ikke blevet tilsidesat for gode studieboliger. Men bæredygtighed handler om mere end blot CO2-udledning:

- Vores vision har været at skabe et byggeri, hvor kvalitet og gode priser sikrer projektets succes gennem flere generationer. Det mest bæredygtige byggeri er trods alt det, som får lov at stå længst tid.

Boligerne på Sandkåsvej lever op til alle Lavenergi 2020-kravene og i en sådan grad, at det energimæssigt præsterer bedre end den oprindelige byggetilladelse lagde op til. Hertil har vi solceller på hver af de fire bygninger og i den omkringliggende beplantning har der været fokus på biodiversiteten.

- Vi har samtidig implementeret flere tiltag for at støtte deleøkonomien. Eksempelvis har afdelingens beboere mulighed for at blive medlem af en delebilsordning, fortæller Jesper Holze, der er projektchef hos AlmenBo Aarhus. Han fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at vi som bygherre ikke kun skal have fokus på grønne mål. Den sociale bæredygtighed er lige så vigtig. Vi skal først og fremmest skabe gode boliger, hvor folk kan lide at være med en leje, der er til at betale. Netop det at vi har bygget nogle boliger, der skaber gode rammer for de studerende samtidig med, at de har et større økonomisk råderum, må også siges at være bæredygtigt.

Samarbejdet har været altafgørende
Også hos hovedentreprenøren Jorton er man stolte over projektet og glæder sig over en god byggeproces, der nu kommer de studerende til gode:

- Det har været et fantastisk projekt at være med til. Visionerne og ambitionerne har været tårnhøje og på mange byggesager ville mange måske sige: Det kan ikke lade sig gøre at nå i mål med alle ønsker til byggeriet, fortæller Flemming Løgstrup Hansen, Projektchef hos Jorton. Han afslutter:

- Men når alle parter arbejder tæt sammen og taler godt sammen med et samlet mål for øje, så er det helt utroligt, hvad man kan bygge. Der har været en stram styring under hele processen for at undgå skred i økonomien, for vi har alle været bevidste om, at alle fordyrende tiltag ville gå ud over de studerende i sidste ende. Vi har trods alt næsten 100 års erfaring som entreprenør her i Aarhus og godt håndværk har ved dette projekt, som alle vore andre, været vores kompas under projektet. Resultatet er derfor noget, som alle parter kan være stolte af.

-pf

 

Læs mere om Ny- & tilbygning

17/11 2021