
Høje træfacader uden brandimprægnering snart parate
Dansk Brand-og Sikringsteknisk Institut(DBI) har gennem et projekt opnået stor og vigtig viden om brug af materialer - de første bygherrer bruger allerede nu projektresultaterne til konkrete byggerier
Med projektet BioFacades:UpHigh har Dansk Brand-og Sikringstekniske Institut opnået masser af vigtig viden om brug af materialer, og de første bygherrer bruger allerede nu projektresultaterne til konkrete byggerier. Det er et vigtigt skridt på vejen mod udbredt brug af biobaserede facader i højden, fremgår det af instituttets seneste nyhedsbrev.
Der hersker usikkerhed om langtidsegenskaberne af brandimprægneret træ til udvendigt brug. Projektet BioFacades:UpHigh havde derfor til formål at afdække, om det er muligt at bygge etagebyggeri med ventilerede træfacader uden brandimprægnering eller sprinkling.
Samtidig havde projektet et mål om at designe facadekonstruktioner, der forhindrer brandspredning mere end én etage fra udbredningsstedet.
- For at opnå dette har vi i projektet arbejdet med ikke-brandbare elementer i facaden, fremspring i facaden, flammeafbøjere og brandstop. For udeladelse af brandimprægnering og sprinkling stiller helt andre krav til udførelse og detaljer omkring brandstop og flammeafbøjere, siger Mia Fossing Frederiksen, der er projektleder hos DBI.
Metoderne blev brugt ved 10 forskellige facadekonstruktioner, som blev brandtestet i fuld skala efter den fælles europæiske facadestandard i DBI’s facadetesthal.
Fem partnere har deltaget i projektet og har hver haft to facadetests til rådighed, hvor de frit kunne designe den facade og afprøve de løsninger, de ønskede. Heraf var de tre af partnerne bygherrer, som er i gang med store, nytænkende byggerier i brandklasse 4.
- På den måde blev nogle facadedesign meget eksperimenterende, mens andre var bundet op på et konkret projekt med henblik på anvendelse i byggeriet, siger Mia Fossing Frederiksen.
Meget forskellige testresultater
Og testresultaterne blev da også meget forskellige. Hvor nogle konstruktioner dumpede med et brag, var der andre, der bestod med en fin margin eller kun behøvede mindre justeringer for at kunne fungere.
- Men der var ingen rigtige eller forkerte testresultater i det her projekt, for vi eksperimenterede og testede for at blive klogere. Og det er vi bestemt blevet. Bl.a. ved vi nu langt mere om, hvordan materialer arbejder, siger Mia Fossing Frederiksen og uddyber:
- Vi konstaterede f.eks., at ingen konstruktioner klarede sig godt med brandbare materialer i de indvendige hjørner. Samtidig fandt vi ud af, at maling på ståldele kunne medføre brandspredning, mens maling af træet ikke havde nogen væsentlig negativ effekt.
Desuden fik vi rigtigt god erfaring med at teste efter den europæiske facadestandard, og vi blev også bedre til at rådgive i processen. Dermed står vi nu stærkere på både test og rådgivning, siger hun.
Til gavn for branchen
Facader er traditionelt et komplekst område, og et af formålene med BioFacades:UpHigh-projektet er at videregive testerfaringerne til byggebranchen.
Og faktisk har projektet vist sig at have den ønskede effekt – for første kunde har allerede fået foretaget brandtest til et konkret byggeri.
- Den testede facade bestod af biobaserede materialer og en flammeafbøjer. Desuden var der ikke benyttet hverken brandimprægnering eller sprinkling, hvilket var nogle af hovedkravene i projektet.
Facaden bestod testen, og byggeriet, hvor den skal anvendes, bliver muligvis allerede opført til næste år, fortæller Asmus Haastrup, projektleder og deltager i BioFacades:UpHigh-projektet.
- Herudover har vi haft henvendelser fra flere andre kunder, som ønsker at teste lignende facadekonstruktioner til konkrete byggerier.
Og vi er også i dialog med udenlandske aktører, som er interesserede i vores testresultater. Så projektet har bestemt haft den impact, vi håbede på, siger Asmus Haastrup.
-kis