Aktuelle nyheder om byggebranchen - Træ

Slår et slag for bæredygtigt træMed savværket i centrum er Verninge Savværk blevet en del af skovcertificeringssystemet PEFC.

Slår et slag for bæredygtigt træ

Verninge Savværk vil med sin PEFC-certificering skabe opmærksomhed om vigtigheden af at beskytte vores skove

Del artiklen på

Verninge Savværk ved Tommerup på Fyn er grundlagt i 1980. Det eneste der skulle til dengang, var en motorsav, et sæt sikkerhedsstøj, en klemmetang, et fældejern og en combi-dunk til benzin og kædeolie.

I dag skal der mere end lidt udstyr til for at udvikle virksomheden. En PEFC-certificering gør Verninge Savværk stærk på levering af bæredygtigt træ, og der handles både lokalt og bæredygtigt.

En PEFC-certificering betyder at Verninge Savværk kan spore og dokumentere, hvor træet kommer fra, og også at de skovejere, som sælger træet kan dokumentere deres bæredygtighed.

Verninge Savværk har været igennem et forløb, hvor virksomhedens procedurer og retningslinjer er blevet gennemgået og kontrolleret af en uafhængighed aktør for at sikre, at virksomheden lever op til alle krav for levering af bæredygtigt træ.

Bæredygtigt forsyningsled
De danske forbrugere efterspørger miljømærker som f.eks. PEFC, og selvom Verninge Savværk altid har handlet bæredygtigt, kan man nu med et sporbarhedscertifikat sikre et vigtigt led i værdikæde.

- Vi har altid haft fokus på at handle lokalt, og bruge de ressourcer, som vi har tilgængelig i vores nærmiljø. Som bindeled mellem de danske skovejere og byggecentrene har det været vigtig for os at kunne dokumentere vores bæredygtighed. Med en PEFC-certificering kan vores kunder sælge bæredygtigt træ til forbrugerne, fortæller salgschef Søren H. Larsen.

Bæredygtigt træ fra skove, som er beskyttes under PEFC-systemet, giver forbrugerne en garanti for at skovene forvaltes med respekt for dyre- og planteliv, men også for de mennesker, som lever af skovens resurser.

- PEFC har rødderne i de små familieskovbrug, hvilket betyder at næsten 200 mindre skovejere i Danmark kan forsyne Verninge Savværk med bæredygtigt træ. Det betyder meget, at arbejdet med at drive skovene bæredygtigt også bliver sikret i næste led ved savværket. Vi ved, at virksomheder som Verninge Savværk kan se værdien i at dokumentere bæredygtigheden og gerne vil bidrag til en bæredygtig udvikling, fortæller sekretariatsleder i PEFC Danmark Morten Thorøe.

Verninge Savværk startede med en motorsav og lidt andet udstyr. Det er langt fra nok til at drive savværk i dag, lyder det fra salgschef Søren H. Larsen.

Vil være medspiller
Det har en stor effekt, at byggecentrene kan levere bæredygtigt træ fra Verninge Savværk til DGNB-byggerier, offentlige kunder og større entreprenører, som kun køber bæredygtigt træ. Verninge Savværk vil i fremtiden stå som en stærk spiller på dette marked.

- Et certifikat på levering af bæredygtigt træ er for os mere end dokumentation overfor vores kunder. Vi vil være medspillere og skabe opmærksomhed på vigtigheden af at beskytte vores skove, både lokalt på Fyn, men også på verdensplan. Med en PEFC-certificering har vi meldt os klar til at deltage aktivt i en mere bæredygtig udvikling for hele verden, fortæller Søren H. Larsen.

-los
Læs mere om Træ

15/2 2018