Aktuelle nyheder - Træ

Upcycle og byg i træ

Upcycle og byg i træ

ANNONCE: Lige nu er en af de mest frembrusende tendenser indenfor arkitekt- og byggebranchen at benytte byggematerialer i træ. Træ er både fleksibelt og bæredygtigt og kan derved benyttes som upcycling, hvilket gavner miljøet

Del artiklen på

Upcycling vil sige, at man udnytter et materiale fra dets tidligere egenskab og tilegner det en ny værdi og funktion; derfor ordet upcycling. Man redder altså materialet fra at ende på lossepladsen og blive brændt af. Når det handler om træ som byggemateriale, er der især gode muligheder for upcycling.

Træ er igen ved at blive førstevalget blandt mange nybyggere og typehusfirmaer. Selvom træ tidligere ofte har været forbundet med sommerhuse, som var ejet af den gamle mormor, er det i dag bevist at være det modsatte. Der har i de seneste år været en stigning i bygning af træhuse, hvorfor det igen er blevet moderne og in.

Træ som et multifunktionelt materiale

Med træ som byggemateriale findes der et væld af muligheder i forhold til både udseende og byggemuligheder. Et hus af træ vil passe ind i enhver stil, og det vil være nemt at indrette en have med en træterrasse og dertilhørende havemøbler, eksempelvis fra Trademax. Følg linket til havemøbler her, hvis du søger inspiration til, hvordan forskellige havemøbler vil passe til et hus bygget af træ. Inden man vælger at bygge i træ, er det lige så vigtigt at gøre sig tanker om husets udseende og facade, som det er at vælge de rigtige byggematerialer.

I forlængelse af det rette udseende i forhold til beboernes stil og personlighed har træ endvidere den mulighed, at det kan blive malet, hvis ikke den oprindelige farve findes tiltrækkende for ejerne. Hvis der ønskes et komplet bæredygtigt hus, findes der bæredygtig og miljørigtig maling, som kan benyttes hertil.

Fleksibelt materiale

Set ud fra et byggematerielt og miljøbevidst perspektiv er træ det oplagte valg. Træ binder CO2, hvilket gør træ som materialevalg mere miljørigtigt end stål og beton som byggematerialer. Endvidere er træ et meget fleksibelt materiale, hvilket giver anledning til hurtigt at kunne tilpasse de forskellige kunders behov; hvilket er en fordel set fra arkitekternes perspektiv.

Træ giver også muligheden for nemt at skifte brugere eller funktion, da det nemt kan afmonteres og få en ny funktion. Dette kan eksempelvis være fordelagtigt i børnehaver eller lignende, hvor der ofte kan være behov for pavilloner, som efter et stykke tid vil få brug for en ny funktion, eller hvor en ny kunde vil kunne bruge dette koncept.

Spar på budgettet

Selvom der indtil videre er blevet nævnt en lang række fordele ved træ, er der endnu flere at finde. Grundet det lave energiforbrug og den kontinuerlige skovproduktion er træ som et byggemateriale billigere at fremstille sammenlignet med stål og beton.

Selvom man endvidere ikke skulle tro det, så kan træ faktisk holde lige så lang tid som mursten. Dette forudsætter naturligvis, at det bliver vedligeholdt hvert syvende år og med de rigtige materialer.

Læs mere om Træ

28/6 2018