Bæredygtigt byggeri: Fra porebeton til kattegrus
eurodan-huse imødekommer deres bevidste forbrugere og genanvender nu porebeton fra typehusfirmaets byggepladser. Isolering genbruges allerede. Arkivfoto: Xella

Bæredygtigt byggeri: Fra porebeton til kattegrus

Porebeton kasseret fra eurodan-huses byggepladser bliver fremadrettet kørt tilbage til leverandøren, der knuser den og genanvender den til ny porebeton – eller kattegrus

Normalt, når byggeriet opfører huse er der en enorm mængde porebeton til overs – elementer, der går i stykker, skal skæres til eller ikke passer ind, når de rammer byggepladsen. De ryger i en skraldesæk, og derefter direkte på lossepladsen. Sådan er det i det meste af den danske byggebranche i dag.

Men nu vil typehusfirmaet eurodan-huse begynde at genbruge porebetonen – den bliver genknust, og lavet om til ny porebeton, eller til eksempelvis kattegrus.

- Vi har længe gerne villet omstille til mere bæredygtighed i vores byggeri, men det skal også være en realistisk mulighed. Det er det her, hvor vi helt konkret kan tage en del af vores materialer og genbruge det 100 %, siger adm. direktør i eurodan-huse Thomas Dahl.

Genbruger også isolering
Når porebetonen bliver smidt ud på byggepladsen, bliver den transporteret tilbage til leverandøren Xella Danmark, hvor den bliver genknust. Herefter bliver betonen kørt til en partner i Tyskland, hvor en del af det bliver genbrugt til samme formål – det bliver støbt ind i nye elementer, som køres tilbage til byggepladsen, og den resterende del af det bliver
lavet om til kattegrus. Dermed er 100 % af porebetonen blevet genbrugt.

- Vi tror på, der er en trend i markedet i dag, og et kundegrundlag af bevidste forbrugere, der har det godt med, at deres hus er opført på en klima-ansvarlig måde. Så vi kigger meget på bæredygtige løsninger, for det er den vej, vi synes, byggeriet skal i dag, siger Thomas Dahl.

eurodan-huse genbruger allerede deres Rockwool-isolering i en lignende aftale med Rockwool.

- Det er klart, jo mere vi kan genbruge, jo bedre er det. Så vi er selvfølgelig glade for, at noget så tungt og grundlæggende i et byggeri som porebeton og porebeton-elementer nu kan genbruges, slutter Thomas Dahl.

-los

13/3 2019