scroll
Arbejdstøjet, der blev moderne Peter Hansen Stenstrup startede virksomhedens første syfabrik i en villa på Dalumvej 69 i Odense. Foto: Dalum-Hjallese Lokalarkiv.

Arbejdstøjet, der blev moderne

Gennem mere end 100 år har Kansas leveret slidstærke klæder til det arbejdende folk, og er med tiden også rykket ind i den modeglade hipsters hverdagsgarderobe

Af Tine Maria Kristiansen 

Selvom navnet Kansas klinger af amerikansk midtvest og cowboys, har mærket med det blå arbejdstøj rødder i Danmark og Odense-bydelen Dalum. Her åbnede stifteren, Peter Hansen Stenstrup, virksomhedens første systue i 1920. 

Stenstrup var netop vendt hjem fra USA med en ny idé i ærmet. Han ville producere amerikansk-inspireret arbejdstøj med høj slidstyrke til danskerne. 

Kansas har nu mere end 100 år på bagen, og den lille systue på Fyn er blevet en stor international virksomhed.

Kansas’ indtog på modescenen
I dag er mærket især kendt for sine kanvas-klæder, som mange håndværkere dagligt trækker i, mens arbejdstøjet også har vundet indpas i modens verden.

Et eksempel er designeren Mads Nørgaard, som i 1995 erklærede sin kærlighed til Kansas’ arbejdstøj og lavede sin egen version af virksomhedens ikoniske termojakke:

- En af de største inspirationskilder i mine designs er arbejdstøj i alle afskygninger – sømandssweatre, jeans, pilotjakker og termotøj. Jeg har altid været vild med ’lagerforvalter-jakken’ fra Kansas, som jeg mener er et overset design-ikon i Danmark – alle kender den, og den er helstøbt og nyskabende, rent designmæssigt. Da vi skabte vores Janus jakke i midt-90’erne, var det med en klar og stolt hilsen til originalen fra Kansas, skriver Mads Nørgaard i en blog på sin hjemmeside.

Siden er Kansas blevet kontaktet af flere designere, der har ønsket at samarbejde med virksomheden. Blandt andet har det danske tøjmærke Samsøe & Samsøe lavet en kollektion sammen med Kansas.

Back to basics
Ifølge Ulla Ræbild, som forsker i beklædning på Designskolen i Kolding, er arbejdstøj rykket ind i danskernes hverdagsgarderobe, fordi flere modebrands har fået øjnene op for den kvalitet, som meget arbejdstøj har:

- Der kommer arbejdstøjet ind og bliver en modsætning til det hurtige modetøj, som man har 20 minutter til at udvikle, og som bare bliver billigere og billigere og af dårligere og dårligere kvalitet, forklarer hun og uddyber, at arbejdstøjet for mange er et forsøg på ’at skrælle ned’:

- Altså hvor nogle bare gerne vil have noget basic, som en måde at tage afstand fra det her med trends.

Andre krav til arbejdstøj
Ulla Ræbild peger på, at arbejdstøj tit er af højere kvalitet end almindeligt hverdagstøj, fordi det skal understøtte nogle specifikke praksisser og rutiner:

- Ofte vil man teste tøjet i konkrete arbejdssituationer, så man også ved, at det fungerer i virkeligheden. Her er eksempelvis meget høje krav til sikkerhed, materialer og forarbejdning.

Samtidig forklarer designforskeren, at komfort og funktionalitet som regel er i højsædet, når man designer tøj til arbejdsbrug:

- Det skal være behageligt at have på. Det må ikke være i vejen. Lommerne skal være de rigtige steder. Og der skal være plads til, at man kan arbejde uden at blive generet af noget.

Følger alligevel moden
Selvom arbejdstøj ikke er det samme som modetøj, mener Ulla Ræbild alligevel, at tøjet man arbejder i, følger en mode:

- Der er stadig nogle selvforståelser inden for de forskellige fag, som kommer til udtryk i arbejdstøjets design, forklarer hun og uddyber, at moden også skifter her:

- Hvordan folk gerne vil se ud, og hvad de føler sig godt tilpas i, når de arbejder, ændrer sig over tid. Der er altid nogle justeringer. Det er lidt ligesom med sportstøj. Først er shortsene helt vildt små og stramme, og så er de lange og baggy. Eksempelvis i fodbold, hvor de nu går ned til knæene. 

Selvom Kansas’ blå arbejdstøj har haft det samme ‘look’ gennem mange år, udvikler virksomheden også nye stoftyper, farver og silhuetter, så man også på byggepladsen kan få opdateret sin beklædning, så den passer til tidens mode og standarder.

Kansas’ historie 

1920: Peter Hansen Stenstrup starter en syfabrik i Odense-bydelen Dalum.
1934: Simon Larsen overtager virksomheden, som nu hedder Konfektionsfabrikken Palo.
1952: Poul Larsen bliver ny ejer og laver nu arbejdstøj under navnet Kansas.
1984: Kansas bliver børsnoteret.
2015: Kansas fusionerer med det svenske brand Fristads og bliver en del af Fristads Kansas Group, som er ejet af Christian Dyvig og Michael Hauge Sørensen.
2018: Kansas relanceres.
2020: Fristads og Kansas bliver til to brands under samme organisation.

23/3 2022
 • Erhvervsskoler er ikke kun håndværkerskoler

  Erhvervsskoler er ikke kun håndværkerskoler

  byggeri ›Danske Byggecentre opfordrer til at adskille erhvervsuddannelserne sprogligt og kalde dem ved deres navn. Selv de dygtigste håndværkere er afhængige af de merkantile uddannelser
 • Har du fået stjålet dit værktøj?

  Har du fået stjålet dit værktøj?

  vaerktoej-arbejdstoej ›En masse værktøj, som to litauiske mænd har stjålet i sidste uge, bliver nu fremlyst af politiet i Esbjerg- og Vardeområdet. Har man fået stjålet sit værktøj, kan man henvende sig til Varde Politi
 • Fra på torsdag kan du købe Stihl hos Carl Ras

  Fra på torsdag kan du købe Stihl hos Carl Ras

  vaerktoej-arbejdstoej ›Carl Ras bliver pr. 1. februar forhandler for Stihl, der producerer værktøj og motordrevne maskiner. Et fælles fokus på høj kvalitet, holdbarhed, professionel rådgivning og værdier har dannet ramme for det nye partnerskab
 • Bliv testpilot på nyt arbejdstøj til kvinder

  Bliv testpilot på nyt arbejdstøj til kvinder

  vaerktoej-arbejdstoej ›Blåkläder søger kvindelige danske testpiloter, der skal hjælpe virksomheden med at designe fremtidens arbejdstøj
 • Ny kollektion med fokus på komfort, sikkerhed og præcision

  Ny kollektion med fokus på komfort, sikkerhed og præcision

  vaerktoej-arbejdstoej ›Festool har lanceret nyt indenfor både langhalsslibere, skruemaskiner og listesave. Bliv introduceret til hele kollektionen her
 • Carl Ras vokser sig større i Nordjylland

  Carl Ras vokser sig større i Nordjylland

  vaerktoej-arbejdstoej ›Carl Ras har opkøbt Nordjydsk Værktøjssalg i Frederikshavn. Den nordjyske værktøjsleverandør får fremover daglig ledelse under Jydsk Værktøj i Aalborg, som Carl Ras opkøbte sidste år, og bliver på sigt integreret under samme brand
 • Tag det gamle elværktøj med i byggecentret

  Tag det gamle elværktøj med i byggecentret

  vaerktoej-arbejdstoej ›Bygma og El Recycling har indgået et samarbejde, der betyder, at kunderne kan aflevere udtjent elværktøj i deres lokale Bygma-forretning. Det er et samarbejde, der både kommer miljøet og lokale foreninger til gode
 • Holder fast i det, der bare kører

  Holder fast i det, der bare kører

  vaerktoej-arbejdstoej ›Konkurrencemyndighederne har godkendt Ahlsell Danmarks køb af industrispecialisten KJV, en investering som skal styrke positionen på industrimarkedet