Aktuelle nyheder - VVS

Undgå vandskader i sommervarmenMan kan selv undersøge, om et vandrør er sprunget pga. varmen ved at tjekke sin vandmåler, forklarer Birger T. Christiansen, tekniske konsulent i brancheorganisationen Tekniq.

Undgå vandskader i sommervarmen

Vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme, tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere med ældre huse bør være opmærksomme i varmen, lyder det fra brancheorganisationen Tekniq

Del artiklen på

Hvis du bor i et hus med ældre installationer, er der god grund til at holde ekstra godt øje med dit vandforbrug i disse varme dage. På grund af den meget varme sommer, er der nemlig risiko for, at stikledninger, som er vandforsyningen ind til huset, knækker på grund af varmen.

- Støbejern er lidt ligesom glas. Hvis du har gamle vandinstallationer, der er udført i støbejern, kan du risikere, at vandrørene knækker. Jorden omkring vandrørene bliver nemlig meget tør og hård som sten, og lægger et stort pres på vandrørene, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i brancheorganisationen Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

Han understreger, at det kun er et problem de steder, hvor stikledninger er gamle og er af støbejern. Nyere installationer er lavet af plast, og plast kan udvide sig og tilpasse sig bevægelser i jorden. Derfor behøver du kun være særlig opmærksom, hvis installationerne er lavet af støbejern.

Tjek dit vandforbrug
Vandskader er dyre, og medfører store følgeskader i huset, hvis de ikke opdages hurtigt.

- Hvis du gerne selv vil undersøge, om dine vandrør er sprunget på grund af varmen, kan du tjekke ved at se, om vandmåleren kører rundt, selvom du har lukket for alle haner. Hvis den lille viser kører rundt, er det tegn på, at der er en lækage i et rør. Hvis du er det mindste i tvivl, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør, da det hurtigt kan blive en dyr omgang, hvis der er hul på vandrøret, siger Birger T. Christiansen.

Hvis vandmåleren står stille, og der bliver vådt i eller ved huset alligevel, kan det være stikledningen uden for huset, der er knækket. Hvis det er tilfældet, så vil det typisk være vandforsyningen, som skal dække det tabte vand, men boligejeren selv, der er ansvarlig for skaden.

Vær opmærksom på om vandforbruget stiger, hvis:
- Du har ældre installationer, der er lavet af støbejern.
- Du har indbyggede vandrør, der er skjult i vægge og gulve, hvor en lækage kan være svær at se.
- Dine vandrør ikke er isolerede. Det gælder også for ældre huse, selvom de er helårsbeboede, især hvis rørene er placeret i uisolerede loftsrum eller skunke. En huskeregel er, at alle vandrør, der ligger uden for den isolerede del af boligen (klimaskærmen), er i risiko for at sprænge – dog primært om vinteren på grund af frost.
Kilde: Tekniq Installationsbranchen.

-los


Læs mere om VVS

1/8 2018

Mest læste


Seneste nyheder

  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima