Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

Livet gøres lettere for el-bilejerne

Livet gøres lettere for el-bilejerne

Antallet af offentlige ladestationer til el-biler er stigende i landets kommuner

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Sidste år skete der en kraftig stigning i antallet af offentligt tilgængelige ladestationer over hele landet.
Et nyt notat fra Transportministeriet viser blandt andet, at cirka 28 % af kommunerne har udvidet ladeinfrastrukturen i fjerde kvartal i takt med, at både salget af biler med elmotor og etableringen af ladestandere vokser.
Ved udgangen af 2021 var der cirka 66.000 elbiler på de danske veje og knap 4850 offentligt tilgængelige ladepunkter fordelt på 95 kommuner. Det svarer til ét ladepunkt til knap 14 elbiler.

Vigtigste opgave
Transportminister Trine Bramsen (S) siger i en kommentar til de nye tal, at den grønne omstilling er ’vores generations største og vigtigste opgave’, og da transportområdet er centralt i denne omstilling, har ministeriet blikket rettet mod alle muligheder for at skubbe på en mere klimavenlig transport:
- Her er flere elbiler en del af løsning, og der kommer ikke flere grønne biler, hvis ikke antallet af ladestandere følger med. Det er derfor stadig nødvendigt at støtte den grønne udvikling på vejene, og det gør vi løbende med puljemidler. Samtidig byder vi alle aktører velkommen på banen, så det bliver lige så nemt at køre grøn bil som konventionel bil, siger transportministeren.

½ milliard til ladeinfrastruktur
Kommende midler til udrulning af ladeinfrastruktur:
- 500 millioner kroner fra Infrastrukturplan 2035, dog er 56 millioner kroner allerede udmøntet til seks lynladeparker med 132 ladepladser.
- Pulje på 72 millioner kroner til medfinansiering af grøn tank- og ladeinfrastruktur til tung transport. Der er ansøgningsfrist den 23. april 2022.
- Pulje på 150 millioner kroner til medfinansiering af offentligt tilgængelige ladestandere på kommunale, regionale og private arealer i 2022. Der åbnes for ansøgninger senere i år.

Fakta
Der er ved udgangen af 2021 cirka 66.000 elbiler og cirka 77.000 plugin-hybridbiler i Danmark.
Frederiksberg Kommune har 2,7 ladepunkter per 1.000 indbyggere, og er dermed den kommune med flest ladepunkter i forhold til indbyggertal.
Landsgennemsnittet er 0,83 ladepunkter per 1.000 indbyggere.
I det sidste kvartal af 2021 var der størst tilgang af offentligt tilgængelige ladepunkter i Køge Kommune.

Læs mere om Biler til byggebranchen

28/2 2022