LCA
LCA
scroll
Motormysteriet 3500 kg på krogen, som sker uden problemer med en V6 diesel i motorrummet og 600 Nm. Teknisk er Amarok juvelen i pick-up klassen, men det flotte indtryk ødelægges lidt af en dårlig valgt gearkasse.

Motormysteriet

Der er blevet smidt alskens hæder efter Volkswagens Amarok, og det er ganske fortjent. Men hvis man forsøger sig med lidt detektivarbejde, havner man hurtigt i en blindgyde. For hvem har lavet motoren?

Af Jørli Petersen

Pick-up klassen har fået en ny kongemodel.

Amarok er årets bedste pick-up, hvis man skal tro afgørelsen fra den seneste europæiske jury, og meget tyder på, at de har ret.

Volkswagen Amaroks store fortrin er motoren.

Hvor Toyota begrænser sig selv på det europæiske marked med en 4-benet 2,8 motor, svinger Volkswagen sig op på den høje hest med en herlig 3-liters V6’er, der bare brummer, så det er en fornøjelse.

I dette tilfælde er det engelske udtryk ’power-train’ en meget rammende beskrivelse. Det er ikke så meget de 240 HK, der får os til at smile ubekymret til en trailervægt på 3500 kg, det er de 600 Nm, der bare siger pyt til det hele.

Samtidig er Amarok blevet mere duelig til alt det vanskelige, som nogle erhvervsdrivende kan finde på at udsætte bilen for.

Med det lille ’erhverv’ stukket ind i teksten, har vi sat en streg under en væsentlig forskel på Volkswagen og Ford, som nu deler denne pick-up. Amarok er endnu et eksempel på det nye samarbejde med Ford.

Det er de to store på varebiler, der har slået pjalterne sammen, og udgangspunktet i Amarok er Fords legendariske F-Serie. Så sammenlignet med Ford er Volkswagen rene amatører på pick-up området, men alligevel er der en overraskende forskel på de to fabrikater.

Ikke til privat brug
Volkswagen holder sig til det kendte og til diesel. Volkswagen holder sig til erhvervskunderne, og selv på Volkswagens tyske hjemmeside skal man ind under erhvervskøretøjer, før man får Amarok på skærmen.

Ford fisker i stedet efter den private bruger. Det skal være bilen til fritid og afslapning, det ser man tydeligt på Fords valg af topmodeller og benzinmotorer, der kræver en mindre oliestat som sponsor, hvis man bruger bilen fuldt og helt.

Det er på den baggrund, vi skal vurdere off-road-egenskaber og generel duelighed. Amarok har i ny udgave fået en akselafstand på 327 cm, så det at parkere på en klassisk dansk (smal) parkeringsplads ved supermarkedet på vej hjem fra arbejde er lidt af en opgave.

Det er ingen overraskelse, at Amarok er bedst til skråparkering, alternativt den baglæns parkering, hvor vi til gengæld løfter på hatten for en vadedybde på 80 cm og en frihøjde på 23,7 cm, som tilsat en god beskyttelse af undervognen gør det noget lettere at gebærde sig i terræn.

Man behøver ikke nødvendigvis køre på kanten af de dybe hjulspor for at komme frem, og i tilgift til de gode mål er der kommet rigeligt med køreprogrammer plus 25 såkaldte assistentprogrammer.

Man kan altså næsten fare vild i de mange funktioner i ny Amarok og blive godt og grundigt straffet, når der skal betales strafafgift til den danske stat. 6600 kroner to gange om året.

Derfor er der streg under firma og erhverv. Den private bruger er stort set udelukket fra at vælge pick-up.

Det er en Ford
På den måde kommer vi så tilbage til den herlige lyd fra power-enheden, der ligger lige frem efter næsen.

Her kørte vi i den sikre overbevisning, at når Ford og Volkswagen slog pjalterne sammen, ville den 3-liters diesel være noget fra Volkswagen. Sikkert en tilpasset Audi A6-motor.

Men nej.

Efter at have rodet rundt i bilens data opdager vi, at der ikke er en eneste Volkswagen-koncernmotor, der passer med de data, vi har kunnet opsnuse. Med 2993 kubik er der noget, der ikke stemmer, og svaret fra Volkswagen bekræfter mistanken; det er en Ford motor.

En Ford 3-liters V6 diesel? Ford og diesel? Ukendt og tilpasset de nyeste EU-krav? Hvis der er noget, Ford ikke er specielt gode til, er det dieselmotorer.

Det så vi med Fords seneste samarbejde med daværende PSA, hvor Ford købte sig til en masse viden og samarbejde, men V6-motoren stammer ikke fra det samarbejde, og en længere søgen blandt Ford F-Serie fra 1917 og frem til dags dato gav ikke noget svar.

Hvor kommer motoren så fra?

Den danske Ford-importør måtte også melde pas. Vi aner det ikke, var det forbløffende svar fra Ballerup, hvor Ford har sin førerbunker.

Hm! Bilerne bygges i Sydafrika, men det giver heller ikke noget afgørende spor, så mens vi kører rundt med en god portion uvished, er vi ikke det mindste i tvivl om gearkassens oprindelse.

Det 10-trins automatgear er fra Ford, og helt ærligt er det nok bilens svage punkt.

Ved tomkørsel er det, som om der er alt for mange valgmuligheder. Gearkassen har vanskeligt ved at finde ud af, hvilket gear der skal vælges.

Ved normal igangsætning er vi for længst forbi 4. gear, når hastigheden er 35 km/t, så vi efterlyser en gearkasse, der prioriterer moment frem for effekt. For når Ford har udviklet denne 10-trins gearkasse, er det selvfølgelig med diverse benzinmotorer i tankerne.

Vi ved også, at Volkswagen er ved at udvikle en helt ny 8-trins automatkasse til hjemlig brug. Derfor anbefaler vi kraftigt, at Volkswagen overvejer denne gearkasse til Amarok, for bilen fortjener afgjort en bedre gearkasse.

Sammen med masser af komfort og en lidt indviklet skærmbetjening er vi mere end tilfredse med ny Amarok.

Hvor den ukendte V6 motor giver god stemning i kabinen, er vi modsat noget irriteret over den 10-trins automatkasse, og skulle der være en enkelt læser, der tænker manuelt gear, må vi skuffe. Top Amarok fås ikke med manuelt gear.

Volkswagen Amarok 3.0 V6 PanAmericana

Pris: Fra excl. moms: 329.995 kroner
Testbil excl. moms: 477.209 kroner
Motor: 3,0-liter 6-cyl
10-aut
240 HK v. 3250 o/m
600 Nm v. 1750 o/m
0-100 km/t: 8,8 sek
Tophastighed: 190 km/t
ECE-snit: 9,7 – 9,9 km/l
Kørevægt: 2417 kg
Totalvægt: 3300 kg
Trailer: 750/3500 kg
CO-2: 265-269 g/km

18/3 2024
 • En amerikanertruck, der får det til at rykke i samtlige elastikker

  En amerikanertruck, der får det til at rykke i samtlige elastikker

  biler-til-byggebranchen ›Næsten uanset hvor store forventninger man har til Teslas Cybertruck, bliver man ikke skuffet. Bilen er designet, så den kan køre på enhver planet, den går fra 0 til 100 på 2,7 sekunder, og den styrer intelligent udenom vejhuller, den er stødt på før
 • Offroad på el

  Offroad på el

  biler-til-byggebranchen ›Hvor meget offroad får man egentlig med en ellert? Det skal Mercedes’ nye G-klasse give svaret på, og med 580 hestekræfter og et solidt batteri er der da grund til optimisme, selvom den eldrevne motor som altid har sine begrænsninger
 • Hvis man virkelig vil en elektrisk varekasse, er Sprinter et godt og dyrt bud

  Hvis man virkelig vil en elektrisk varekasse, er Sprinter et godt og dyrt bud

  biler-til-byggebranchen ›Træk på op til alle fire hjul, øget sikkerhed og en ganske høj pris over den halve million er noget af det, man kan få i den nye Mercedes Sprinter
 • Sætter alle andre pick-up trucks i skammekrogen

  Sætter alle andre pick-up trucks i skammekrogen

  biler-til-byggebranchen ›Teslas Cybertruck er nærmest eventyragtig, og selvom man skal have den store pung op af lommen, får man meget for pengene
 • Ikke helt ’The truck among Vans’

  Ikke helt ’The truck among Vans’

  biler-til-byggebranchen ›Man er store i slaget, når den tyske producent skal beskrive sin nyeste TGE, men der er flere gode initiativer i varebilen – herunder et velfungerende nøgleløst system
 • Det er batteriet, der koster

  Det er batteriet, der koster

  biler-til-byggebranchen ›Man kan få flere dieselmotorer for, hvad et el-batteri til den nye eSprinter koster, uanset om man vælger det store eller lille batteri
 • Voldsom værdi for pengene

  Voldsom værdi for pengene

  biler-til-byggebranchen ›Dacia Sandero er intet vidunder. Der er ikke mange specifikationer, der skiller sig nævneværdigt ud på positivsiden. Men den er helt indenfor skiven, og til en pris på under 100.000 skal man være ganske uforskammet for at finde noget at klage over
 • En lille Iveco

  En lille Iveco

  biler-til-byggebranchen ›Hyundai er den optimale samarbejdspartner for Iveco, der har brug for effektiv eksekvering. Det udmønter sig blandt andet i en cirka 2500 kilo tung (eller let) varebil, der skal udfordre konkurrenterne