Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

Opels største varebil kører på lånt tidFuld elektrisk Opel Movano fås i to udgaver, men flere bilfabrikker er allerede på vej væk fra store varebiler på el, og en af disse fabrikker er pudsigt nok Opel.

Opels største varebil kører på lånt tid

Opel Movano har fået en nyhed, som er en nyhed for Opel, men bilen i sig selv er ved at være tynget af alder

Del artiklen på

Af Jørli Petersen

’Den nye Opel Movano’ lyder det optimistisk fra Opel, og selv om bilen i sig selv har ganske mange år på bagen, er det kun Opel, der kan finde på at kalde bilen for en nyhed. Hvis vi skal tilføje en smule retfærdighed, er der rent faktisk en egentlig nyhed i det nye modelprogram; nyheden er Movano som ren el-bil, og man fristes næsten til at sige langt om længe, efterfulgt af et ’hvad så’, for bilen er stort set uanvendelig for langt de fleste.

Bag den nye Movano finder vi en anden udgave af Peugeot Boxer og Citroen Jumper, mens den sidste fætter er Fiat Ducato, der fortsat er et nummer bedre end de nu tre andre.

Opel er i dag en del af PSA-koncernen, og siden PSA’s overtagelse af Opel har man søgt efter den hurtigste vej væk fra Renault. Først kom Vivaro, nu kommer Movano, og alle fire bilmærker kan se frem til den fælles nye model, der ikke er så langt ude i fremtiden, ligesom man kan se frem til endelig afklaring af, hvor fremtidens Ducato med trillinger skal bygges.

Der tales om en helt ny fabrik, men den store Sevel-Syd fabrik, som i dag bygger alle bilerne, er stadig i spil, og netop den store fabrik på Adriaterhavets kyst midt nede i Italien er netop nu den største fabrik af dem alle. Så selv om koncernen overvejer, ligner det mest en udvidelse og opgradering af den store fabrik i Italien, og med Fiat som nyt medlem i familien skal de vel også have en eller anden form for præmie.

Opel Movano kommer også som el-bil, samtidig med nye varebiler dukker op i brintudgave. Opel er klar med Vivaro brint i løbet af i år, Renault er ved at sige farvel til el-drift af store varebiler – og allerede i indeværende år viser Renault en Master, der kører på brint.

Alligevel er Opel el-Movano den type ældre el-Boxer eller Jumper, som på sine egen sørgmodige måde er på vej ud, og her kommer den egetlige årsag til den hårde dom:

Motoren i Movano-e er 122 HK og 260 Nm. Tophastigheden er ganske kløgtigt begrænset til 110 km/t, for rækkevidden er stærkt begrænset. Movano-e kommer med to størrelse batteri, 37 eller 70 kWh, hvor 37 kWh-udgaven nærmest tager rollen som kørende pauseklovn. For med en rækkevidde på 117 km, når det går rigtig godt (vel at mærke midt om sommeren, uden varme i kabinen, uden ventilation, uden lys og alt muligt andet) er bilen nærmest ubrugelig store dele af året, mens den store version med 70 kWh og en officiel rækkevidde på 224 km også er voldsomt begrænset i anvendelse.

Selvfølgelig kommer der også en Movano på brint. Det eneste, der mangler, er dato for de forskellige mærkedage, ligesom vi ikke kender den endelige pris på den elektriske Movano. Men hold øje med de priser, VW forlanger for Crafter som el-bil, ligesom prisen på den elektriske Master vil være meget tæt på det, Opel har tænkt sig at forlange for deres meget midlertidige el-Movano, der kan forsynes med danske nummerplader til efteråret.

Samlet vurderer vi de nu fire fælles store varebiler til en slags tre-plus-en. Den enlige er Fiat Ducato, der har en rigtig fornem 2,3 motor, der også findes i Iveco Daily, Opel med søstre må nøjes med en 2,2 motor, som slet ikke er så ringe endda, Opel Movano kommer med 140 og 165 HK, mens den dårlige nyhed for ny Opel Movano må være, at det indtil videre er slut med automatgear. Den nu forhenværende Movano kunne fås med 180 hestes 2,3 motor og Quickshift.

Læs mere om Biler til byggebranchen

1/6 2021