Aktuelle nyheder - Byggeri

Det gøres nemmere at låne til andelsboligerErhvervsmininister Simon Kollerup (foto: Keld Navntoft)

Det gøres nemmere at låne til andelsboliger

Nye anbefalinger letter adgangen til finansiering af andelsboliger. Regeringen vil gøre det lettere for danskere at komme ind på andelsboligmarkedet.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Andelsboliger er for mange danskere et godt og billigere alternativ til ejerboliger, og derfor har regeringen besluttet, at flere skal have lettere adgang til at finansiere en andelsbolig.

På baggrund af en række anbefalinger fra ’Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger’, der i 2020 fik til opgave at vurdere, hvordan man kan gøre det mere overkommeligt at finansiere en andelsbolig, har regeringen besluttet at følge en række af udvalgets anbefalinger.

Kan låne til udbetalingen
Blandt anbefalingerne er, at det skal være nemmere for folk, der bor til leje, at skaffe de nødvendige penge til udbetalingen, hvis de ønsker at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening i forbindelse med et salg.

De pågældende lejere får derfor fremover mulighed for at låne til udbetalingen på andelsboligen, hvis lånet kan afvikles over to-tre år. Muligheden vil gælde andelsboligforeninger, der stiftes under lejelovens tilbudspligt, hvor lejere kun har kort tid til at beslutte sig for, om de ønsker at købe ejendommen og stifte en andelsboligforening:

- Det skal blandt andet gøre det lettere for lejere med en sund økonomi, men uden en stor opsparing, at være med til at stifte andelsboligforeninger, forklarer Erhvervsminister Simon Kollerup.

Fleksibel beregning
Regeringen vil desuden indføre en mere fleksibel beregning af låntagers gældsfaktor i forbindelse med køb af en andelsbolig i en forening, hvor der også er lejere i ejendommen.

- Det skal være lettere at finde en bolig, uanset om du vil bo på landet, eller om du er på jagt efter en andelsbolig i storbyen. Derfor vil vi i regeringen gøre andelsboligmarkedet mere tilgængeligt for flere danskere. Andelsboligen er fællesskabets boligform, og det er her, danskere med forskellige baggrunde mødes. Med andre ord er det en helt afgørende måde at skabe den blandede by. Derfor vil vi nu gøre det nemmere at stifte nye andelsboligforeninger, siger erhvervsministeren.

Udvalgets sammensætning:
Finansdirektør Steen Lohmann Poulsen, Erhvervsministeriet (formand)
Kontorchef Anitta Bugenhagen, Indenrigs- og Boligministeriet
Vicedirektør Kristian Vie Madsen, Finanstilsynet
Direktør Jan Hansen, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
Viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, Finans Danmark
Cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerrådet Tænk

Læs mere om Byggeri

26/6 2022