Aktuelle nyheder - Byggeri

Mød Diébédo Francis Kéré: Vinder af Pritzkerprisen 2022 

Mød Diébédo Francis Kéré: Vinder af Pritzkerprisen 2022 

Et kogende klasseværelse i Burkina Faso var det, der startede den karriere, som Kéré nu bruger på at skabe svalende, simple og smukke bygninger  

Del artiklen på

Af Marie Larsen. Fotos: Erik-Jan Owerkerk og Diébédo Francis Kéré  

- Jeg er den gladeste mand på planeten, sagde Diébédo Francis Kéré til nyhedsbureauet AFP, da den 56-årige arkitekt tirsdag den 15. marts havde fået at vide, at han er vinder af Priztker-prisen. En pris som er arkitekturens svar på Oscar- eller Nobelprisen.  

- I lande med ekstrem knaphed skaber Francis Kéré pioner-arkitektur, som er bæredygtig for både jorden og dens indbyggere. Han er lige så meget arkitekt som tjener og forbedrer livet for utallige mennesker i en del af verden, der til tider bliver glemt. Hans bygninger er smukke, men beskedne. Modige og opfindsomme. Og med den integritet hans arkitektur rummer, gennem den gestus den er, hylder Kéré graciøst Pritzkerprisens mission, siger Tom Pritzker, formand for Hyatt Fonden, der står bag den prestigefyldte pris, som blev indstiftet i 1979.   

Kogende klasseværelse

Diébédo Francis Kéré er født og opvokset i Burkina Faso, men kom i 1985, stærkt motiveret af sine forældre, til Berlin på et uddannelsesstipendium som tømrer. Lige siden har han været tilknyttet Tyskland. Her har han i dag sin tegnestue, Kéré Architecture. Han udstillede på Louisiana i 2015, har vundet bunker af priser og har haft professorater på universiteter som Harvard, Yale og Technische Universität München. Og så har han hele vejen hertil haft sit hjemland, og især skolerne her, i tankerne:  

- Jeg voksede op i et lokalsamfund, hvor der ikke var en børnehave. I stedet tog hele landsbyen sig af at passe børnene. Mine dage gik med at skaffe vand og mad, men også ’bare’ med at tale med folk og med at hjælpe med at bygge huse. Jeg husker det lille halvmørke rum, hvor min bedstemor plejede at sidde og fortælle historier ved et lille lys. Det er mit første minde om arkitektur, siger Diébédo Francis Kéré.  

Senere kom han i skole og landede i et lille kogende klasseværelse, som var bygget af beton og savnede både lys og ventilation. Her besluttede Diébédo Francis Kéré sig for at bygge bedre skoler.   

Stedets svalende arkitektur

Diébédo Francis Kéré bygger helst af de materialer, der er på det sted, hvor han bygger. Det har han blandt andet lært i Burkina Faso, hvor det ikke giver mening at byge af træ, fordi der ikke er meget af det, og fordi det, der er, bliver indtaget af insekter. Sol og varme er der til gengæld rigeligt af, så Kéré er også meget optaget af skygge og ventilation. Derfor bliver det som om, hans bygninger både lever og ånder, bogstaveligt talt, med de steder, hvor han bygger dem. Man kan jo se, at murene nærmest vokser direkte op af jorden. Husene er tunge af materialerne, men svalende lette af perfekt afbalanceret skygge under de svævende tage. Indenfor leger lyset uden at genere. Sådan er for eksempel Gando Primary School i Burkina Faso. Den er fra 2001, og det var den første skole, han byggede. Murstenene er af lokalt ler. De kan holde kølig luft indenfor, imens skorstenseffekten suger varmen op gennem taget. Siden Gando er der kommet flere skoler, sundhedscentre, klinikker og offentligt tilgængelige bygninger til.   

- Alle fortjener kvalitet, alle fortjener luksus, og alle fortjener komfort. Vi er indbyrdes forbundne, og bekymringer om klima, demokrati og knaphed bør være bekymringer, vi deler, sagde Diébédo Francis Kéré, da han modtog Pritzker-medaljen og 100.000 amerikanske dollars.

 

Læs mere om Byggeri

22/6 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.