LCA
LCA
scroll
Opfandt dannebrogsvindue med selvregulerende ventilation Krone Vinduer har videreudviklet sin selvregulerende ventilationsteknologi og designet et klassisk dannebrogsvindue, så det passer til arkitekturen i ældre, herskabelige etageejendomme.

Opfandt dannebrogsvindue med selvregulerende ventilation

Krogh Arkitektur og Wagner Ejendomme ønskede vinduer med indbygget ventilation til totalrenoveringen af en etageejendom fra 1905, og derfor udviklede Krone Vinduer et særligt dannebrogsvindue til ejendommen

Frem til 1960'erne var bygningers energimæssige egenskaber og indeklima ikke underlagt regulering.

Etablering af ventilationsanlæg i ældre etageboliger kan derfor både være en kompliceret, pladskrævende og dyr løsning, som sjældent er forenelig med ønsket om at bevare bygningens oprindelige detaljer.

Den udfordring har Krone Vinduer nu en løsning på. Den nordjyske vinduesproducent har taget teknologien bag ventilationsvinduet ’Krone Vent’ og udviklet et klassisk dannebrogsvindue i træ/alu med indbygget, selvregulerende ventilation.

Og markedspotentialet er stort. Ifølge en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut er cirka 75 % af det samlede etageboligareal i Danmark opført før 1975, hvor der endnu ikke var krav i bygningsreglementet om mekanisk udsugning.

Her kan ventilationsvinduerne således være med til at forbedre indeklimaet på en enkel måde.

- Vores ventilationsvindue er udviklet til at sørge for et godt indeklima uafhængigt af brugerens adfærd og anvendes især ved renovering af udlejningsboliger som en sikring mod fugt og skimmelsvamp.

- Med det nye dannebrogsvindue har vi nu også en løsning, der passer til arkitekturen i ældre, herskabelige etageejendomme, som der er mange af i de store byer, siger adm. direktør Kaj Bundgaard fra Krone Vinduer.

Det nye dannebrogsvindue er udviklet efter en henvendelse fra Krogh Arkitektur, der var i gang med en totalrenovering af et historisk byhus fra 1905 i Aalborg for Wagner Ejendomme.

Her var ønsket at finde løsninger til at energirenovere ejendommen og samtidig bevare husets herskabelige udtryk med de smukke, arkitektoniske detaljer.

Krone Vinduer takkede ja til udfordringen, da partner og bygningskonstruktør Bo Wiener fra Krogh Arkitektur ringede og spurgte, om ’Krone Vent’ kunne laves i et klassisk træ/alu dannebrogsdesign.

Et ventilationsvindue sikrer automatisk luftudskiftning i boligen døgnet rundt ved hjælp af ventiler i top og bund af vinduet.

Om sommeren hentes luften direkte ind via ventilen i toppen.

Om vinteren hentes luften ind via ventilen i bunden og stiger op igennem et hulrum mellem glaslagene, hvor den opvarmes, inden den lukkes ind i boligen.

I det nye dannebrogsvindue fungerer luftudskiftningen i princippet på samme måde. Men designet er ændret for at imødekomme den udfordring, at vinduet her består af fire til seks rammer i stedet for blot en enkelt.

- Skal man installere et pladskrævende ventilationsanlæg, vil det kræve, at der føres tykke rør på 20 centimeter i diameter rundt i lejligheden.

- Vi ville være nødt til at sænke loftet for at skjule rørene, hvilket betyder, at stukken og loftshøjden forsvinder, og det samme gør den herskabelige stemning, som netop findes i disse historiske lejligheder, siger Bo Wiener.

Renoveringen af det gamle byhus i Aalborg har været 1,5 år undervejs og er netop afsluttet til stor tilfredshed for alle involverede.

-dc

22/11 2023
 • Bæredygtige byggematerialer er brandvarme hos danske boligejere

  Bæredygtige byggematerialer er brandvarme hos danske boligejere

  doere-vinduer ›Den grønne omstilling er rykket ind i danskernes bolig, hvor knap 7 ud af 10 ifølge en undersøgelse har foretaget bæredygtige ændringer det seneste år. Produkternes levetid er samtidig et af de vigtigste parametre for danskerne
 • Et samlingspunkt for fagfolk

  Et samlingspunkt for fagfolk

  doere-vinduer ›Håndværkskollegiet i Horsens, der for nyligt har taget imod sine første beboere, opføres med både æstetik og bæredygtighed i højsædet, og Swedoor har blandt andet leveret godt 260 døre og 250 glaspartier til projektet
 • Fra energiforvirring til energirenovering

  Fra energiforvirring til energirenovering

  byggeri ›70 procent af de danske husejere har ikke foretaget energiforbedringer af deres bolig det seneste år. For knap halvdelen skyldes det manglende økonomi
 • Større udstillinger giver 40 % flere besøgende

  Større udstillinger giver 40 % flere besøgende

  doere-vinduer ›Et udvidet produktunivers skaber behov for at inspirere kunderne på ny vis. Derfor har Krone Vinduer investeret i udstillinger i både Rødovre, i Horsens og på vinduesfabrikken i Harken ved Hjørring. Det kan aflæses i stigende besøgstal – og mere salg
 • Nordens største kollegie har fået en større makeover

  Nordens største kollegie har fået en større makeover

  arkitektur ›1024 lejemål på Øresundskollegiet på Amager har igennem tiden været det første hjem for mange studerende. Med sin lange historie opstod der et behov for udskiftning af kollegiets 1600 vinduer og døre
 • Færre sætter bolig til salg

  Færre sætter bolig til salg

  byggeri ›12 procent af boligejerne har planer om at sætte boligen til salg, og det er færre end i begyndelsen af 2024 og for et år siden
 • Største ordre nogensinde: 5200 vindues- og dørelementer skal moderniseres

  Største ordre nogensinde: 5200 vindues- og dørelementer skal moderniseres

  doere-vinduer ›Ejendomsselskabet Heimstaden Danmark investerer et trecifret millionbeløb i at renovere en af Frederiksbergs historiske ejendomme. De over 700 lejemål i Hostrups Have får nye energivinduer i et design, der minder om de oprindelige vinduer fra 1930’erne
 • Så er der igen tilskud til energirenovering

  Så er der igen tilskud til energirenovering

  politik ›Energirenoveringspuljen er igen åbnet. Indtil nu har flere end 20.000 borgere energirenoveret boligen med tilskud fra Energistyrelsens puljer