Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Tilbage til det oprindelige udtrykOgså facaden er blevet renoveret. Her er murværk og fuger repareret og vedligeholdt.

Tilbage til det oprindelige udtryk

På Vesterbro i København har AAB renoveret en ældre rødstensejendom fra 1918. Alle ejendommens i alt 1000 vinduer er blevet udskiftet med koblede vinduer fra Frovin Vinduer & Døre, og det har ført arkitekturen tilbage til sit oprindelige udtryk

Del artiklen på

På det pulserende Vesterbro i København omgivet af cafeer, svømmehal og Enghaveparken ligger Vesterfælledvej, hvor klassiske rødstensejendomme pryder bybilledet. En af disse er en ældre boligejendom fra 1918, der netop har gennemgået en større renovering, hvor alle bygningens 1000 vinduer er blevet udskiftet. Vinduesproducenten Frovin Vinduer & Døre har i den sammenhæng leveret de mange koblede vinduer, som nu har ført arkitekturen tilbage til det oprindelige udtryk.

- Renoveringen af boligejendommen på Vesterfælledvej har været et stort og spændende projekt, hvor der fra både bygherrers og arkitektens side har været et stort fokus på at tage hensyn til bygningens oprindelige arkitektur. Vores koblede vinduer er netop udviklet med formålet om at kunne bevare klassiske bygningers udseende og æstetiske udtryk og har derfor været et godt match til en gammel charmerende bygning som denne, siger salgschef i Frovin, Peter Bechmann.

Ejendommen, der er opført som en boligkarré, er i dag ejet af Boligforeningen AAB og byder på i alt 156 lejemål. Det er Hovedstadens Bygningsentreprise, der har stået for renoveringen af lejemålene, og hos det københavnske entreprenørfirma ser man tilbage på et tilfredsstillende samarbejde.

- Vi har tidligere samarbejdet med Frovin om lignende projekter, hvor vi har haft gode forløb og resultater, og nu kan vi med afslutningen af renoveringsprojektet på Vesterfælledvej tilføje endnu et til samlingen. Vi er godt tilfredse med resultatet og glæder os over, at beboerne nu får nye velisolerede vinduer, der holder varmeregningen nede og samtidig passer til bygningens klassiske stil, siger Jesper Witt, der er marketings- og kommunikationschef hos Hovedstadens Bygningsentreprise.

Videreformidler historien
Det var Pålsson Arkitekter, der tilbage i maj 2021 fik til opgave at bringe ejendommens arkitektur tilbage til det oprindelige udtryk, så bygningen i højere grad videreformidler historien fra starten af 1900-tallet. De nye hvidsprossede vinduer har i den forbindelse spillet en afgørende rolle for, at det har kunnet lade sig gøre, lyder det fra det københavnske arkitektfirma:

- I 1983 gennemgik bygningen en større renovering, hvor alle vinduer blev udskiftet med termovinduer, som kun i mindre grad tog højde for det æstetiske udtryk. Vi har derfor nu udskiftet alle vinduer med Frovins koblede vinduer med traditionelle kitfalse, som er så tæt på et vindue fra opførelsestidspunktet som muligt, og som udover at give et større lysindfald også er helt i tråd med den oprindelige arkitektoniske stil, siger Andreas Krøigaard, projektleder hos Pålsson Arkitekter, og fortsætter:

- Oprindeligt var der buede murede stik over flere af vinduerne i gadeniveau, som nogle steder var blevet muret til i forbindelse med en tidligere renovering. Dem har vi nu rekonstrueret, så vinduerne igen har en flot runding øverst, der skaber et flot samspil med det koblede udtryk. Alt i alt er vi rigtig tilfredse med renoveringen, som i høj grad har forbedret ejendommens helhedsindtryk i overensstemmelse med det æstetiske og arkitektoniske udtryk fra opførselstidspunktet.

Foruden de koblede vinduer har Frovin desuden leveret facadedøre og 16 koblede franske altandøre med buede overstykker, der harmonerer med vinduerne.

Bygherre: Boligforeningen AAB
Arkitekt/rådgiver: Pålsson Arkitekter
Entreprenør: Hovedstadens Bygningsentreprise
Vinduesleverandør: Frovin Vinduer & Døre

-dc

Læs mere om Døre & vinduer

9/3 2022