LCA
scroll
VinduesIndustrien slår sin egen rekord2021 bød på en rutsjebanetur for VinduesIndustrien, som endte på toppen med en samlet vækst på 8,6 procent.

VinduesIndustrien slår sin egen rekord

SPONSORERET INDHOLD: 14 år har det taget at indhente dykket i salget efter rekordåret 2007, før branchen nu for første gang kan notere en årlig omsætning på 6,6 mia.

Energirenovering af eksisterende boliger, nybyg og eksport. Alle tre parametre har bidraget til at gøre 2021 til det bedste år nogensinde for vinduesbranchen. Og det til trods for at året har været præget af stop-and-go i forbindelse med Bygningspuljens tilskudsordning.

Danskerne investerer i boligen
Danskernes fornyede interesse for at skifte vinduer i eksisterende bygninger startede allerede i foråret 2020, da Danmark lukkede ned for første gang. Og tendensen er fortsat ind i 2021.

- I forbindelse med den anden store nedlukning i starten af 2021 oplevede vi igen en stigning i salget i forhold til året før. Samtidig med at boligpriserne steg markant i årets første måneder, fik danskerne igen mod på at renovere boligen. Og mange af de familier kan nu glæde sig over et lavere energiforbrug, end de ellers ville have haft i en tid, hvor energipriserne er på himmelflugt, konstaterer VinduesIndustriens direktør, Johny H. Jensen.

Eksporten på vej tilbage efter Corona
Men det er ikke kun danskerne, der har haft mod på nye vinduer. Også eksporten kom tilbage på sporet fra før Brexit og Corona. Begge dele har nemlig betydet at eksporten er haltet bagefter gennem de seneste år, især på det britiske marked.

- Storbritannien er vores største eksportmarked, og da der tilbage i 2018 kom tiltagende usikkerhed omkring deres aftale med EU, faldt salgstallene markant. Og for at gøre ondt værre, satte Corona ind og lukkede en lang række byggepladser i UK i lange perioder af 2020, fortæller Johny H. Jensen.

Men både samhandelsaftale og coronarestriktioner er der nu ved at være styr på, så det vigtige britiske marked er på vej tilbage, og trækker eksporten op over en mia. igen.

Høje råvarepriser giver prisjustering
Lidt malurt i bægeret er der dog. For selvom omsætningen er rekordhøj, er virksomhederne også underlagt stigende energi- og råvarepriser på blandt andet træ, aluminium og glas.

- Lige som alle andre har vinduesbranchen været påvirket af de høje energipriser gennem de seneste måneder, og desuden er råvarepriserne på himmelflugt. Når man så husker på, at energikravene til nye vinduer blev skærpet i starten af 2021, betyder det i langt de fleste tilfælde, at der skal anvendes 3-lags glas i stedet for 2-lags glas.

- Altså en øgning i glasvolumen på 50%. Kombinationen af højere råvarepriser, øget råvareforbrug og øgede energiomkostninger i fremstillingsprocessen har medført en justering af priserne, der heldigvis ser ud til at være forholdsvis beskeden, når alt kommer til alt, lyder det fra branchedirektøren.


Foretrækker bevarelse af håndværkerfradraget
2021 har også været præget af perioder med stop-and-go i salget, når Bygningspuljens tilskudsordning stod foran en ny åbning. Ifølge brancheforeningen er der da heller ikke særlig meget godt at sige om Bygningspuljen.

- Vi så hellere, at man havde bevaret håndværkerfradraget, så alle vinduesudskiftninger i princippet kunne få et indirekte tilskud. Man skal jo huske på, at uanset hvilken vinduesudskiftning, der er tale om, så er kravene til nye vinduer i Danmark blandt verdens skrappeste, og derfor er det slet ikke nødvendigt – for ikke at sige rentabelt – med de skærpede krav og ekskluderende betingelser, der stilles i Bygningspuljen, lyder det fra Johny H. Jensen, der tilføjer:

- Måske er det det, som markedet helt af sig selv har indset – at en udskiftning af gamle vinduer til nye vinduer i energiklasse A – i sig selv vil medføre en stor energibesparelse foruden et løft af indeklima, komfort og boligens salgspris.
Det kunne VinduesIndustriens salgstal for 2021 i hvert fald godt give indtryk af.

Kort om VinduesIndustrien og DVV
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 46 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 procent af omsætningen af vinduer i Danmark. Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV. (Dansk Vindues Verifikation).

10/2 2022