Aktuelle nyheder - El & Belysning

Intelligent belysningsteknologi skal være tilgængelig for alle Den udvidede DALI-standard D4I vil forenkle fremtidens armaturdesign og samtidig være et stort skridt mod, at den intelligente belysning bliver almindeligt udbredt, vurderer DiiA-alliancen.

Intelligent belysningsteknologi skal være tilgængelig for alle

En ny global standard for intelligent belysning åbner op for helt nye muligheder, når fremtidens belysning bliver baseret på loT og SR-teknologi

Del artiklen på

Innovation

Den nye standard, som den globale alliance DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) står bag, handler ikke bare om at give kunderne intelligente belysningsmuligheder. Standarden sikrer også en bedre energieffektivitet, mere fleksibilitet og enklere installation. Forbundne komponenter som armaturer og sensorer kan nu styres trådløst og sikrer høj funktionalitet.

- Teknologien betyder, at intelligente armaturløsninger bliver enklere, end de tidligere har været. Nu kan armaturerne kommunikere trådløst og rapportere data, fejlfindinger og energiforbrug, siger business development manager hos Signify Nordic (tidligere Philips Lighting) Jonas Modigh og fortsætter:

- Den globale standard giver kunderne sindsro, så de tør tage teknologien til sig og udnytte den. Med en harmoniseret standard til at starte med kommer efterspørgslen efter kompatible komponenter såsom sensorer, LED-forkoblinger og LED-moduler til at blive endnu større end vi ser nu. Det er et skridt på vejen mod, at den intelligente teknologi bliver tilgængelig for alle, hvilket giver mere fleksible løsninger og nødvendige energibesparelser.

SR dur
Et eksempel på den nye teknologi er SR (Sensor-Ready), der er baseret på DALI-teknologi (Digital Addressable Lighting Interface) og forenklede armaturdesigns. Med SR-teknologien bliver armaturerne enkelt og trådløst forbundet, hvilket forenkler installationen og giver fleksible anvendelsesmuligheder. Desuden rapporterer de trådløst data, fejlfindinger og energiforbrug.

I et nyligt realiseret projekt på en svensk skole blev ca. 90 trådløst styrede armaturer med SR-teknologi og trådløse kontakter installeret i 10 klasseværelser. Efter installationen er der ikke længere behov for styreledninger eller afbrydere i lokalerne. Selve installationen var meget omkostnings- og tidseffektiv, da både implementeringen og programmeringen af samtlige klasselokaler blev udført på mindre end en time.

Flere tekniske gennembrud på vej
Erik Söderberg, kommerciel chef for Signify Nordic er også positiv stemt over for den globale standard og de nye muligheder, teknologien giver.

- I løbet af 2019 kommer vi til at tage flere spændende skridt og lancere nye funktioner. Det omfatter bl.a. trådløst styrede LED-forkoblinger og API-løsninger. Lige nu findes der et væld af nye muligheder i intelligente belysningsløsninger, som kommer til at blive standardiserede, siger Erik Söderberg og tilføjer:

- Det tog lige godt 10 år at gøre LED til en standardløsning inden for belysning. Mange mener, at det kommer til at gå meget hurtigere med at få alt lys gjort intelligent.

-los

Om DiiA
DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) er en global alliance inden for lysindustrien, der hjælper med at fremme belysningsløsninger baseret på standardiseret DALI-teknologi (Digital Addressable Lighting Interface).

DiiA blev grundlagt af de syv belysningsselskaber Erco, Helvar, Insta, Lutron, Osram, Tridonic og Philips Lighting (nu Signify). Alliancen blev skabt som svar på industriens efterspørgsel efter et uafhængigt certificeringsprogram, der skulle sikre bedre kompatibilitetsmuligheder og funktionalitet på markedet.


Læs mere om El & Belysning

23/9 2019
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar