bygma
bygma
scroll
Derfor skal man overveje en varmpumpe

Derfor skal man overveje en varmpumpe

En varmepumpe er en til tider overset opvarmningsmulighed til de danske hjem. Men den smarte og varierede opvarmningsform kan give en stor besparing på varmeregningen.

ANNONCE: En varmepumpe er et alternativ til opvarmning af boligen med olie eller gas. En varmepumpe er som bekendt et aggregat, der ikke bare giver varme, men samtidigt også fjerner fugt fra luften. Varmepumper består af to dele, en del der befinder sig inden for, og en del der befinder sig udenfor. Hvor udedelen befinder sig afhænger fuldt og fast af, hvilken type varmepumpe man benytter sig af.  

Varme fra luften udefra, bliver ført nemt ind i hjemmet, og det kan altså medføre en stor besparelse på varmeregningen. Men der findes jo så også forskellige typer af varmepumper, alt efter hvilket behov man har. Det kan være, at man udelukkende har behov for at få varmet sit hjem op, og ikke at varmepumpen sørger for varmt vand. Er det tilfældet er det en luft-til-luft varmepumpe man skal have fat i.

Har man derimod brug for, at varmepumpen også bidrager med varmt vand, skal man bruge en luft-til-vand varmepumpe. Her er der dog tale om et større indgreb, da der også skal lægges rør, der gør at varmepumpen kan fungere efter hensigten. En meget grøn løsning, er en jordvarmepumpe. Denne varmepumpe udnytter al den solenergi, der er i jordens øverste lag, og omdanner det til varme, der kan bruges til både opvarmning og varmt vand.

Men hvad med besparelsen? Det kan være en stor investering at skifte sin konventionelle opvarmningsmetode ud med en varmepumpe, men det kan i den grad betale sig i længden. Hvis man vælger at benytte sig af en jordvarmepumpe, kan man opnå en besparelse på mellem 30-50%, og det kan blive rigtig mange penge i det lange løb, som kan bruges på meget sjovere ting, end bare varmeregningen.

 Besparelsen afhænger selvfølgelig af hvor dyr ens nuværende opvarmningsform er, hvor stort et hus man har og typisk også hvor godt huset er isoleret, altså evnen til at holde på varmen. Sidst men ikke mindst vil de forskellige typer af varmepumper også give en forskellig besparelse.

At skifte fra oliefyr til varmepumpe er ikke bare godt for miljøet, det er også godt for økonomien og indeklimaet i hjemmet, der bliver bedre end nogensinde før. Har man for eksempel et ældre oliefyr og et årligt forbrug på 2.200 liter, vil man kunne opleve en besparelse, ved at skifte til en varmepumpe, på op til 15.000-17.000 kroner om året. Også med nyere oliefyr kan man opnå en stor besparelse. Har man et gennemsnitligt forbrug, vil man også her kunne spare 11.000-12.000 kroner. Generelt set opnår de fleste den største besparelse, hvis de skifter det gamle oliefyr ud med jordvarmepumpen.

Det kan altså betale sig i længden at skifte sin opvarmningsmetode, også selvom det kræver et greb i lommen, når en ny varmepumpe første gang skal installeres. Lige så hurtigt som systemet er oppe at køre, lige så hurtigt vil man opleve, at man har taget en god beslutning, og når man først ser, hvor stor en besparelse man opnår, giver det hele rigtig god mening.

6/2 2018