Aktuelle nyheder - Indeklima

Dårligt indeklima handler ikke kun om tøjtørring og stearinlysMange udpeger stearinlys eller brændeovne som syndebukkene, der er skyld i dårligt indeklima i danske hjem. Men det er en fejl, mener udviklingschef fra Lindab, Göran Hultmark.

Dårligt indeklima handler ikke kun om tøjtørring og stearinlys

Danskerne skal hjælpes til at forstå alvoren og kompleksiteten bag dårligt indeklima, mener Göran Hultmark, der er udviklingschef hos Lindab og adjungeret professor på SBi ved Aalborg Universitet i København

Del artiklen på

I Danmark har vi efterhånden fået øjnene op for betydningen af et godt indeklima i forhold til vores helbred. Udledningen af partikler fra maling, byggematerialer, legetøj og meget mere, skal begrænses, men ifølge udviklingschef fra Lindab Göran Hultmark spænder ventilationsbranchen ofte ben for sig selv, når talen falder på årsagen til danskernes dårlige indeklima.

- Som samfund og som branche er vi alle med til at underminere alvoren ved et dårligt indeklima, når vi udpeger syndebukke og forsimpler årsagerne til dårligt indeklima. Man får jo ikke automatisk et godt indeklima, hvis bare man stopper med at bruge stearinlys eller tørre tøj inden døre. Der er jo en lang række faktorer på spil, og det kræver en indsats at forbedre indeklimaet i hjemmet, siger Göran Hultmark, der er udviklingschef for ventilation hos Lindab og adjungeret professor på SBi ved Aalborg Universitet, København.

Branchens ansvar at nuancere udfordringerne
Ifølge den årlige Boligejeranalyse fra Bolius svarer 78% af de adspurgte husejere, at de først reagerer på udfordringer med indeklimaet, når de ser konkrete symptomer som dug på ruden eller skimmelsvamp. Samtidig har 8% af de adspurgte fået foretaget en måling af indeklimaet, og ligeledes 8% har kontaktet fagfolk.

Det mener Göran Hultmark kan være udtryk for manglende nuancering af begrebet indeklima og af, hvad der skal til for at opnå et godt indeklima.

- Hvis man kun reagerer på det, som øjet kan se, så forholder man sig først til problemerne, når skaden er sket. Det menneskelige øje kan jo ikke se de mange gasser og partikler, som frigives både inde og ude. Derfor er det også lidt foruroligende, at mindre end hver 10. husejer kontakter fagfolk eller foretager målinger, siger Göran Hultmark.

Et godt indeklima kræver mere end udluftning
Effekten af udluftning er et af de steder, hvor der ifølge Göran Hultmark er behov for nuancering. Undersøgelsen viser nemlig, at den hyppigste reaktion blandt boligejerne på udfordringer med indeklimaet er manuel vinduesudluftning, og at udluftningen kun i begrænset omfang afhjælper problemerne.

- Det er de færreste, der tænker på, at når de åbner vinduet for at lufte ud, så er der risiko for at der ikke kun kommer frisk luft, men også støv, partikler og gasser med ind. Løsningen er et ventilationssystem, der både trækker udeluft ind fra et højt sted og samtidig filtrerer luften. Det er op til branchen at nuancere denne forståelse hos boligejerne, så de dropper lappeløsningerne og i stedet vælger professionelle løsninger,” afslutter Göran Hultmark.

-jhn

Læs mere om Indeklima

7/2 2018
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Fugttekniske løsninger
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima