Aktuelle nyheder om byggebranchen - Indeklima

Har du husket at måle radon i din bolig?Radon varierer over døgnet og året. Derfor er måleperioden væsentlig, når man skal måle radon (Illustration fra SBi-anvisning 270)

Har du husket at måle radon i din bolig?

Hvis du vil undersøge, om radonniveauet i din bolig er for højt, skal du i gang senest 1. marts. Ellers må du vente til efteråret. Og der er god grund til at bruge tid på målingen, for hvert år rammes ca. 300 danskere af radonrelateret lungekræft

Del artiklen på

Radon er en radioaktiv gas, som findes overalt i jorden under vores bygninger. Man kan hverken se eller lugte radon, men gassen er hvert år skyld i 300 nye tilfælde af lungekræft. En radonmåling er det eneste, der kan vise, om radonniveauet er for højt i en bygning. En del af landets kommuner opfordrer deres borgere til at måle radon i boligen, men hvis du skal nå at måle, om der er for meget radon i din bolig, skal du i gang senest 1. marts.

Sådan måler du
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) på Aalborg Universitet København har netop udgivet en ny anvisning om måling af radon i indeluften, der forklarer, hvordan målingen udføres. Her står bl.a., at man skal måle over mindst 60 dage i perioden 1. oktober til 30. april.

- Det er første gang, der er formuleret præcise krav til, hvordan radonmålinger udføres, så de giver et retvisende billede af radonniveauet i en bygning. Faktisk er vi foran andre lande, når det kommer til at stille præcise krav til radonmålinger. Det er vigtigt at overholde kravene til bl.a. måleperiode, fordi radonniveauet varierer over døgnet og året, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen, der er forfatter til anvisningen.

Vil du vide, hvordan du måler radon i din bolig? SBi-anvisning 270, Måling af radon i bygninger er tilgængelig som webudgave på www.anvisninger.dk og kan bestilles som bog samme sted. Anvisningen er udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og med støtte fra Realdania.

-aft

Læs mere om Indeklima

13/2 2018
AffugtningAkustikAkustik lofterAkustik væggeBefugtningBusylightDecentral ventilationGlasvæggeIndeklimaIndeklimaløsningerIndeklimarådgivningKlimareguleringKontorventilationKøle/fryserumLuftrenserLydisoleringLydvæggeMikroventilationRadonspærreRadonsugUdsugsvarmepumpeVarmepumpeVentilationVinduesventilationTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder

 • Ventilationsvinduet

  Ventilationsvinduet

  Fremtidens grønne indeklimaløsning
 • Condair

  Condair

  Hygiejnesikrede befugtningsløsninger til produktion, sundhedssektoren og kontor
 • Triplan

  Triplan

  Produkt sortiment
 • Dansk MiljøAnalyse

  Dansk MiljøAnalyse

  Prøvetagning og Miljøscreening
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm Indeklimaplade - Det naturlige valg der forbedrer dit indeklima
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulve, vægge og tage.
 • Troldtekt

  Troldtekt

  God akustik - helt naturligt
 • InVentilate

  InVentilate

  Bæredygtig ventilation