left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Indeklima

Ventilation kan sikre boligen mod radon

Ventilation kan sikre boligen mod radon

SPONSORERET INDHOLD; Radon er en gasart, der siver op fra undergrunden, og hvis radonniveauet i boligen er for højt, kan det have sundhedsfarlige konsekvenser. Ventilation er en løsning

Del artiklen på

Radon er en gasart, der siver op fra undergrunden, og hvis radonniveauet i boligen er for højt, kan det have sundhedsfarlige konsekvenser. Ventilation er en løsning.

I flere end 350.000 danske hjem er niveauet af radon for højt. Det er uheldigt, fordi det øger risikoen for lungekræft, hvis man er udsat for et højt radonniveau i længere tid. Heldigvis er der flere ting at gøre, hvis det viser sig, at luften i ens hjem indeholder for meget radon.

Hvad er radon?
Radon er en mildt radioaktiv gasart, der siver op fra undergrunden og kan komme ind i boligen, hvis der er sprækker eller revner. Gassen kan hverken ses, lugtes eller mærkes – man er nødt til at måle. Målingen foretages i fyringsperioden, hvor man sætter målere op i huset, venter 2-3 måneder og sender målerne til analyse. En af de virksomheder, der kan sætte målerne op, er Aalsrode Tømrerfirma.

- Udfordringen er, at radonniveauet kan svinge rigtig meget, og derfor er man nødt til at måle over en længere periode for at få et korrekt gennemsnit, forklarer Kirsten Burfelt, kvalitets-, miljø- og sikkerhedschef hos Aalsrode Tømrerfirma.

Hun anbefaler, at man sætter målerne op i stue eller køkken, børne- eller soveværelset og i kælderen, hvis man har sådan en.

- Kælderen bliver ofte brugt som hobby-, lege- eller opholdsrum for børn og teenagere, og så er det særligt vigtigt, at man kender niveauet af radon, siger Kirsten Burfeldt, der oplever, at radonniveauet i kældre kan være op til 400 Bq/m3.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler et gennemsnitligt radonniveau på under 100 Bq/m3.

Ventilation eller radonsug kan løse problemet
Hvis radonniveauet viser sig at være for højt, ved hun også, hvordan man løser problemet.

- I et etplanshus kan man etablere et radonsug under huset. Men har man kælder, dur den løsning ikke. Så kan man i stedet sænke radonniveauet ved at etablere ventilation, fortæller hun.

Og det er netop i den forbindelse, at samarbejdet mellem Aalsrode Tømrerfirma og InVentilate er opstået. InVentilates fleksible og rørløse ventilationssystem MicroVent kan nemlig indbygges uden at optage plads i de ofte lavloftede kælderlokaler.

- Dem, der har fået etableret MicroVent for at sænke radonniveauet oplever som bonusgevinst, at luften i kælderen generelt bliver bedre og mindre fugtig. Den der 'kælderlugt' forsvinder, og det er virkelig dejligt, siger Kirsten Burfeldt.

Hos InVentilate er man glade for samarbejdet og for, at MicroVent kan hjælpe med at løse et problem i de mange danske hjem med for højt radonniveau.

- MicroVents styrke er netop, at ventilationen giver et effektivt luftskifte uden at det føles som træk, og at det eneste, man ser indefra, er de diskrete riste. Der er ingen rør eller installationer, der fylder eller skæmmer, siger salgschef Kim Friis Vedøe.

En radonmåling koster typisk mellem 500 og 1.300 kr. og kan bestilles på bolius.dk/radonfrithjem

Du kan også læse mere om radon på Aalsrode Tømrerfirmas hjemmeside om radonsikring.

Læs mere om Indeklima

7/1 2019