Aktuelle nyheder - Køkken

Der skal massivt træ på køkkenbordet Massivtræ bliver i dag brugt i mange sammenhænge i køkkenet.

Der skal massivt træ på køkkenbordet

Det naturlige er tilbage i de danske hjem – også i køkkenet. God hygiejne, bæredygtighed og det naturlige valg er årsagerne

Del artiklen på

Danskerne er tilbage ved det naturlige valg, når det gælder bordplader til deres nye køkken, lyder det fra den skandinaviske bordpladeproducent DFI-Geisler fra Mors, der tydeligt kan mærke en stigende efterspørgsel på massive træbordplader.

- Forskrækkelsen over at skulle behandle og vedligeholde en træbordplade, er forsvundet og afløst af glæden ved at have et 100 % naturligt materiale i sit køkken. Forbrugeren vil gerne have varme og liv i køkkenet. Det er den tendens, vi mærker for øjeblikket. Massivtræ er favorit hos de mange kunder, som umiddelbart vælger med hjertet, og vi ser kunder i hele prisspektret, som vælger massivtræ til deres nye køkken, fortæller Carsten Bøegh, produktchef i DFI-Geisler, der kun benytter FSC-certificeret træ til bordpladerne.

Træ dræber bakterier
Træbordplader er ikke blot et smukt produkt, det er også med til at skabe tryghed i forhold til hygiejnen omkring madlavningen i hjemmet. Mange har fejlagtigt den opfattelse, at træ er mindre hygiejnisk end f.eks. plast eller metal i køkkener. Fakta er, at træ er det mest hygiejniske valg.

En række studier viser, at træs antibakterielle virkning kan forklares med dets porøse og hygroskopiske evne til at suge vand og fugt ud af bakterierne, hvorved de tørrer ud og dør som følge af de kemiske og bakteriedræbende naturlige stoffer i træet.

Derved har bakterier væsentligt dårligere levevilkår på træ sammenlignet med kunststof og stål.

- Træ er ifølge adskillige undersøgelser det mest hygiejniske produkt som bordplade, det er der mange forbrugere, som ikke ved. Træbordplader har den gode egenskab, at de er bakteriedræbende, siger Carsten Bøegh.

Især det lyse ege- eller asketræ matcher den nordiske stil. Produktchef i DFI-Geisler Carsten Bøegh forventer, at bambus og den mørke træsort valnød vil trende de næste par år.

Bambus vil trende

Danskerne benytter mange forskellige massivtræsorter til bordpladen. Farverne varierer, og kan ændres med en farvet olie, der give bordpladerne et look og farvematch så de passer ind i det udtryk, som man ønsker. Her i år 2018 er det stadig eg som er populær, men også ask ligger højt på hitlisten i Norden.

- Her i Norden er vi meget traditionelle med vores lyse og delvise varme farver, og de fleste vælger eg eller ask. Teak havde en lille opblomstring i forbindelse med vintage møbler for et par år siden, og farven kirsebær toppede for mange år tilbage. Jeg tror, at det mørke og brune i form af valnød kommer til at få en opblomstring inden længe på grund af det eksklusive look. Brunt og mørkt giver også en dejlig varm kontrast til de hvide køkkener, som hovedparten af køkkenerne stadig er, siger Carsten Bøegh.

Han spår også, at bambus, som de seneste år er blevet utroligt populært, vil trende i de næste par år, da bambus vil være et bevidst valg for dem, som går op i naturen og bæredygtighed.

Ok med patina
Fremtidsforsker Mette Sillesen er ikke overrasket over, at danskerne har fået lyst til massivtræ igen, når de skal vælge ny bordplade til deres køkken.

- Vi vil rigtig gerne have træ i køkkenet igen - også på køkkenbordet. Det er et naturligt og unikt materiale, og det gør ikke noget, at det får patina ved, at vi bruger det. Det er med til at vise, at vi arbejder i køkkenet og hygger os der, forklarer hun.

-losLæs mere om Køkken

10/4 2018