bygma
bygma
scroll
Danskerne gider ikke Putins gasDanske installatører er omstillingsparate og klar til at tage imod ordrer på varmepumper fra danskere, der ikke længere vil være afhængige af gas fra Rusland.

Danskerne gider ikke Putins gas

Krigen i Ukraine og høje gaspriser kan tydeligt mærkes på salget af nye gaskedler, lyder det fra både Tekniq Arbejdsgiverne og de installatører, som er i gang med at tilpasse forretningen til nye alternativer

I takt med de stigende gaspriser og ønsket om at frigøre Danmark fra afhængigheden af russisk gas er danskernes interesse for at sige farvel til deres naturgasfyr og i stedet investere i eksempelvis varmepumper eksploderet de senere uger. Det betyder også, at de installatører, som skal sætte pumperne op, mærker et stigende pres.

- Heldigvis er installatørerne over en bred kamp i stand til at følge med den stigende efterspørgsel, også selvom den naturligvis giver travlhed. Udfordringen lige nu er snarere at skaffe tilstrækkeligt med varmepumper, men producenterne er allerede godt i gang med at skrue op for leverancerne, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Vi ser også, at flere af de installatører, som hidtil har specialiseret sig indenfor gasfyr, allerede nu begynder at omstille deres forretning til i stedet at fokusere på varmepumper, hvilket jo vil øge kapaciteten i branchen, tilføjer han.

Skifter til varmepumper
Ét af de steder, hvor man har valgt at skift forretningsfokus er hos Ølsted Vvs. Her har man 'nymonteret rigtig mange gasinstallationer siden 1985', som der står med brede typer på forsiden af virksomhedens hjemmeside. Men den del af forretningen har mildest talt været presset den seneste tid.

- Vi sælger normalt 80-100 gaskedler om året, men vi har ikke fået en eneste forespørgsel på et tilbud de seneste tre uger. Det er stoppet fuldstændig. Og der er flere kunder, som direkte har sagt til mig, at de ikke vil have Putins gas, fortæller Hans Henrik Stefansen, der driver enkeltmandsvirksomheden.

Derfor har han kastet sig over varmepumper, som er et marked med anderledes fart på i øjeblikket.

- Jeg laver varmepumpetilbud, så det basker. Vi har 25 tilbud ude, og vi har foreløbig solgt tre. Det er et marked, jeg venter mig meget af, og det gode ved at installere varmepumper i stedet for gasfyr er, at jeg ikke skal op på taget. Jeg kan nemlig ikke lide at kravle på stiger, siger Hans Henrik Stefansen med et grin.

Hans Henrik Stefansen har netop tilmeldt sig et VE-kursus, så han kan blive VE-godkendt og dermed sikre sine varmepumpekunder muligheden for et tilskud, når de handler med Ølsted Vvs.

-dc

22/3 2022